هیرسوتیسم یا پرمویی صورت زنان

مو
5
(5)

هیرسوتیسم وضعیتی است که باعث رشد موهای زائد در قسمت های خاصی از بدن می شود. اگر شما نیز در اثر اختلالات هورمونی، بارداری و … دچار پرمویی شده اید، ادامه مطلب را بخوانید تا با درمان‌های موثر آن آشنا شوید.

هیرسوتیسم یا پرمویی صورت زنان

هیرسوتیسم یا پرمویی صورت زنان چیست؟

پرمو شدن صورت (Hirsutism) یک وضعیت رشد موهای ناخواسته و الگوی مردانه در زنان است. این عارضه منجر به رشد مقادیر بیش از حد موهای تیره و تاریک در قسمت ‏های مختلف بدن مخصوصا صورت، قفسه سینه و کمر می ‏شود.

میزان موهای بدن هر فرد تا حد زیادی به ژنتیک بستگی دارد. ممکن است فردی به طور کلی پر مو باشد؛ اما بروز هیرسوتیسم یک مشکل پزشکی است که بر اثر هورمون‏ های مردانه (آندروژن) به وجود می ‏آید و باید درمان شود.

چگونه تشخیص دهیم که دچار پر مویی شده‏ ایم؟

رشد موهای ضخیم و تیره در نواحی از بدن که قبلا موی زیادی نداشتند از علائم آن است. حتما برای درمان تغییرات هورمونی به پزشک مراجعه کنید. در زمان بلوغ، تخمدان ‏ها هردو هورمون زنانه و مردانه را تولید می ‏کنند. در صورت عدم تعادل بین تولید این دو هورمون، نسبت آن‏ها بهم می ریزد و مشکلات متعددی ایجاد می کند.

رشد بیش از حد موها ناشی از دارو درمانی

رشد بیش از حد موهای زائد بدن یا صورت نیز می تواند ناشی از مصرف هر یک از داروهای زیر باشد :

  • ماینوکسیدیل که برای تحریک رشد مو استفاده می شود.
  • استروئیدهای آنابولیک، که انواع مصنوعی تستوسترون هستند.
  • تستوسترون که در صورت کمبود آن می تواند مصرف شود.
  • سیکلوسپورین، که یک داروی سرکوب کننده سیستم ایمنی است که اغلب قبل از پیوند اعضا استفاده می شود.
هیرسوتیسم یا پرمویی صورت زنان

افزایش هورمون مردانه در زنان

افزایش تولید هورمون مردانه در بدن زنان مشکلات جدی ‏تری را به همراه دارد که شامل موارد زیر می شود :

  • خشن و بم شدن صدا
  • آکنه
  • کاهش سایز سینه
  • افزایش توده عضلانی
  • ریزش مو

شایع‏ ترین علت بروز پرمویی زنان چیست؟

سندرم تخمدان پلی کیستیک، تومور، چاقی بیش از حد و برخی داروها شایع ‏ترین علت بروز پر مویی صورت خانم‏ ها است. در برخی موارد، زنان ممکن است هیرسوتیسم ایدیوپاتیک را تجربه کنند، به این معنی که هیچ دلیل قابل تشخیصی برای ایجاد هیرسوتیسم وجود ندارد. معمولاً مزمن است و ممکن است درمان آن دشوارتر باشد. گاهی نیز بدون دلیل این اتفاق برای خانم‏ های مدیترانه ‏ای، خاورمیانه ‏ای و آسیایی رخ می‏ دهد.

هیرسوتیسم می ‏تواند از نظر عاطفی به فرد لطمه بزند؛ زیرا اعتماد به نفس را کاهش می‏ دهد. اگر دوره عادت ماهیانه شما نامنظم است برای بررسی دقیق و جلوگیری از ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک به پزشک مراجعه کنید.

هیرسوتیسم و بارداری

زنانی که از داروهای درمان پر مویی استفاده می کنند، نباید در آن زمان اقدام به بارداری کنند؛ زیرا جنین دچار نقص خواهد شد.

هیرسوتیسم یا پرمویی صورت زنان

درمان قطعی هیرسوتیسم

ابتدا پزشک تشخیص خود را برمبنای آزمایش خون و سونوگرافی تخمدان قرار می دهد. پس از آن، داروهایی برای درمان این عارضه تجویز می شوند (مانند : قرص های ضد بارداری، اسپیرونولاکتون (ضد آندروژن) و کرم های موضعی)، که باید در حدود 6 ماه مصرف شوند تا نتیجه بهبودی کامل شود. موارد دیگر شامل :

درمان هیرسوتیسم با کاهش وزن

اگر اضافه وزن دارید بهتر است برای کاهش وزن و لاغری اقدام کنید تا تغییرات هورمونی بدن بهبود یابند. از آنجایی که چاقی می تواند نحوه تولید و پردازش هورمون ها را تغییر دهد، حفظ وزن متوسط ​​ممکن است سطح آندروژن شما را بدون استفاده از دارو اصلاح کند.

کاهش علائم هیرسوتیسم با داروهای ضد بارداری

اگر رشد بیش از حد مو از علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک یا اختلالات آدرنال باشد، ممکن است به درمان دارویی بیشتری نیاز داشته باشید. درمان دارویی به شکل قرص های ضد بارداری و داروهای ضد آندروژن می تواند به تعادل سطح هورمون شما کمک کند. قرص‏ های ضد بارداری حاوی استروژن و پروژسترون هستند که ممکن است در صورت مصرف دچار سرگیجه، حالت تهوع، سردرد و ناراحتی معده شوید. در صورتی که این داروها موثر نباشند، اسپیرونولاکتون تجویز می شود تا سطح آندروژن بدن به حداقل برسد.

مصرف کرم افلورنیتین

پزشک شما ممکن است کرم افلورنیتین را برای کاهش رشد موهای صورت تجویز کند. این کرم با تداخل یک ماده شیمیایی در فولیکول های مو زیر پوست عمل می کند و رشد مو را کند می کند.

لیزر موهای زائد، درمان موثر هیرسوتیسم

لیزر موهای زائد شامل استفاده از اشعه های نور متمرکز برای آسیب رساندن به فولیکول های مو است. فولیکول های آسیب دیده نمی توانند مو تولید کنند و موهای موجود می ریزند. در سال های اخیر، لیزر موهای زائد به طور فزاینده ای در درمان موهای زائد مورد استفاده قرار گرفته است. با این حال، این درمان قطعا باید توسط افراد با تجربه انجام شود. لیزر، یک درمان قطعی نیست و تنها پس از شناسایی علت هیرسوتیسم قابل انجام است.

هیرسوتیسم یا پرمویی صورت زنان

درمان پرمویی با الکترولیز

الکترولیز حذف مو با استفاده از جریان الکتریکی است. هر فولیکول مو را به صورت جداگانه درمان می کند؛ بنابراین جلسات می تواند بیشتر طول بکشد.

درمان خانگی هیرسوتیسم

روش های خانگی که در کاهش این موها اثر دارند، شامل اپیلاسیون، وکس و بند می‏ شود؛ زیرا برداشتن مو از ریشه به نسبت استفاده از ژیلت رشد آن را کندتر می ‏کند.

سوالاتی که ممکن است پزشک از شما در زمینه پرمویی زنان بپرسد:

  • آیا دوره پریود شما نامنظم است؟
  • آیا در چندوقت اخیر تغییر وزن داشته ‏اید؟
  • آیا اندازه سینه ‏های شما تغییر کرده است؟
  • آیا قصد دارید به زودی باردار شوید؟
  • آیا صدای شما تغییر کرده است؟

چگونگی پیشگیری از هیرسوتیسم

به طور کلی پیشگیری از هیرسوتیسم امکان پذیر نیست؛ اما مدیریت سطوح هورمونی، مدیریت وزن، تمرکز بر یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی و جستجوی روش های درمان آن (در صورتی که علائم هیرسوتیسم برای شما آزاردهنده است)، همگی راه هایی برای آسان کردن زندگی با این بیماری هستند.

سوالات متداول هیرسوتیسم

شیوع هیرسوتیسم در میان زنان چقدر است؟

پرمویی حدود 5 تا 10 درصد از زنان را تحت تاثیر قرار می دهد. شناسایی علت هیرسوتیسم نه تنها ضروری است، بلکه دانستن اینکه چگونه درمان مناسب را بر اساس عامل اصلی ایجاد کننده اعمال کنیم نیز مهم است.

تفاوت بین موهای ناشی از هیرسوتیسم و موهای معمولی چیست؟

تفاوت اصلی بین موهای معمولی روی بدن و صورت زنان (موهای کرکی) و موهای ناشی از هیرسوتیسم، بافت آن است. در صورت ایجاد هیرسوتیسم، موهای صورت، بازوها، قفسه سینه، شکم و پشت معمولا ضخیم‌تر و تیره‌تر می شود.

آیا معیاری برای تشخیص هیرسوتیسم وجود دارد؟

فریمن گالوی یک ابزار تشخیصی ساده، ارزان و قابل اعتماد برای هیرسوتیسم است. روش‌های پیچیده‌تر و گران‌تری برای تعیین میزان رشد موهای زائد وجود دارد که ممکن است دقیق‌تر باشد. این ها شامل اقدامات عکاسی، ارزیابی کامپیوتری عکس‌ها و اندازه‌گیری میکروسکوپی و شمارش ساقه‌های مو است.

تفاوت هیرسوتیسم و هیپرتریکوزیس چیست؟

هیپرتریکوزیس می‌تواند باعث افزایش مو در هر نقطه از بدن شود، در حالی که هیرسوتیسم معمولاً باعث ایجاد موهای زائد در نواحی که معمولاً در مردان دیده می‌شود، مانند صورت و شکم است.

چقدر این مطلب برای شما مفید بود؟

با انتخاب ستاره ها به مطلب امتیاز دهید!

میانگین رضایت کاربران 5 / 5. تعداد رای: 5

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید!

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا