آشنایی با انواع خال و علت بروز خال در بدن

پوست و زیبایی
4.2
(234)

در بدن هر فرد حداقل یک یا دو خال وجود دارد و بسیار متداول هستند، در این مقاله به بررسی و دلایل ایجاد آن می پردازیم.

علت ایجاد خال چیست؟

خال بر اثر غلظت و تجمع سلول های تولید کننده رنگدانه (ملانوسیت) بوجود می آید. کسانی که پوست روشن تری دارند بیشتر در معرض ایجاد آن قرار می گیرند.

هنوز یک علت قطعی برای تشکیل این عارضه پوستی در بزرگسالی به اثبات نرسیده است، اما عوامل متعددی در تولید آن نقش دارند.

انواع خال

تاثیر جهش های ژنتیکی و نور آفتاب

گاهی جهش های ژنتیکی علت بروز این عارضه پوستی هستند و گاهی قرار گرفتن در معرض نور آفتاب و اشعه ماورای بنفش UV دلیل ایجاد آن می باشد. از دیگر عوامل عمومی علت ایجاد خال می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش سن
  • پوست روشن
  • سابقه وراثتی
  • مصرف برخی داروها

سن تشکیل

خال ها هم در کودکی و هم در بزرگسالی ایجاد می شوند، آنهایی که در کودکی بوجود آمده باشند با افزایش سن و رشد، تغییر سایز و رنگ خواهند داشت. خال هایی که در بزرگسالی بوجود می آیند معمولا در دوران تغییرات هورمونی مثل دوران بارداری ایجاد می شوند. اکثر خال ها قطری کمتر از ¼ اینچ دارند.

رنگ

رنگ خال ها از صورتی تا قهوه ای تیره و مشکی متفاوت است و امکان بروز در هر نقطه از بدن را دارد. احتمال سرطانی شدن آن ها بسیار کم است و معمولا خوش خیم می باشد. اما آنهایی که جدید تشکیل می شوند به نسبت قدیمی ها احتمال خطر بیشتری دارند. هنگامی که ظاهر و رنگ خال تغییر کرد حتما به پزشک مراجعه نمایید.

دسته بندی انواع خال ها

می توان آن ها را بر اساس شکل ظاهری و خطر سرطانی بودن تقسیم بندی کرد.

آشنایی با انواع خال

خال مادرزادی

به خال های مادرزادی، نشان تولد نیز گفته می شود و از نظر شکل، اندازه و رنگ متفاوت هستند. تقریبا روی بدن 2 درصد از نوزادان در هنگام تولد وجود دارد. اگر وجود آن در زیبایی و اعتماد به نفس کودک تاثیر منفی داشته باشد می توان در سنین 10 تا 12 سالگی برای برداشت آن اقدام کرد. ممکن است خال های مادرزادی که ابعاد بزرگی دارند در بزرگسالی مشکل ایجاد کنند به همین دلیل باید در سنین پایین تر مورد بررسی و درمان قرار گیرند.

آتیپیکال

خال های آتیپیکال به ندرت در صورت بوجود می آیند و معمولا بر روی گردن و بالاتنه ایجاد می شوند. ممکن است نوع خوش خیم آتیپیکال علائمی مشابه ملانوما (سرطان پوست) داشته باشند، به همین دلیل لازم است به صورت دوره ای معاینه و بررسی شوند. با این حال نگرانی نداشته باشید احتمال سرطانی شدن این خال ها یک به ده هزار است و نسبت به خال های معمولی ظاهری ناخوشایند دارند.

خال های معمولی (اکتسابی)

خال های معمولی (اکتسابی) بعد از تولد در شرایط مختلف بر روی پوست ایجاد می شوند. معمولا افراد بوری که پوست روشن دارند بین 10 تا 40 عدد از این خال ها را در بدن خود خواهند یافت. ویژگی ظاهری آن معمولی گرد یا بیضی، مسطح یا گوشتی، تک رنگ، تغییرناپذیر، کوچک و گاهی دارای چند تار مو می باشد. رنگ آن بستگی به رنگ پوست فرد نیز دارد. اگر بیش از 50 عدد از آن را در بدن خود دارید بهتر است احساس خطر کنید و سریعا به پزشک متخصص پوست مراجعه نمایید.

خال های غیر معمولی

به طور کلی انواع غیرمعمول دارای ویژگی های زیر می باشند:

  • به طور نامنظم و با مرز ناهموار و نامشخص در کنار هم تشکیل می شوند.
  • دارای رنگ های متنوع (رنگارنگ) هستند.
  • در هنگام لمس بافت متفاوتی نسبت به خال های معمولی دارند.
  • اندازه بزرگتری در حدود 6 میلی متر به بالا دارند.
  • افرادی که زیاد تحت تاثیر نور مستقیم آفتاب قرار می گیرند دچار این عارضه پوستی می شوند.

چقدر این مطلب برای شما مفید بود؟

با انتخاب ستاره ها به مطلب امتیاز دهید!

میانگین رضایت کاربران 4.2 / 5. تعداد رای: 234

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 پرسش و پاسخ

  1. باسلام خدمت شما
    بنده بالغ بر بیشتر از ۱۰۰۰ خال بلکه بیشتر از مغز سر تا کف پا دارم یه دسته های خوشه‌ای زیر بغل و ی دسته پشت گردن ی شاه خال سه سانتی پشت پای چپم به شکل قلب و سیاه رنگ که از مادرم پرسیدم گفت در بدو تولد خیلی کوچک بوده به اندازه ی عدس الان بزرگتر شده تا دو سال پیش این تعداد خال را نداشتم و کمتر از ۴۰ عدد بود الان حتی چندتا خال قرمز هم دارم و حس میکنم خال ها روز به روز زیادتر میشه خیلی رو مخ هستند

    1. سلام وقت شما بخیر

      بهتر است که با یک پزشک متخصص پوست و زیبایی مشورت کنید، که بهترین راه را برای شما تجویز کنند،برای مشاوره نیز میتونید درخواست رزرو خودتون را ارسال کنید.
      این خال‌ها ممکنه به دلایل مختلفی ایجاد شده باشند:
      1- ناشی از عوامل خارجی: ممکنه این خال‌ها به دلیل عوامل محیطی مثل تابش خورشید، تماس با مواد شیمیایی، یا حتی فشار و اصابت‌های مکرر به پوست ایجاد شده باشند.
      2- ناشی از تغییرات داخلی: تغییرات هورمونی، مثل بارداری، تغییرات در سطح استروژن و پروژسترون، یا مشکلات پوستی مانند آکنه می‌تونن عواملی باشند که باعث ایجاد خال‌ها شوند.
      3- عوامل ژنتیکی: در برخی از موارد، خال‌ها به دلیل ژنتیک و ارثی بودن ممکنه ایجاد شوند.

  2. با عرض سلام و خسته نباشید
    من از خارج از ایران مزاحمتون میشم ، یه سوال داشتم من ۴۲ سالمه بدنه من داره خالهای زیادی میزنه پهلوها و کمرم بیشتر این از جی میتونه باشه ، ممنون میشم راهنماییم کنید .

    1. سلام وقتتون بخیر

      بروز خال به عوامل زیادی بستگی داره باید توسط پزشک معاینه و در صورت لزوم آزمایش انجام بدید

دکمه بازگشت به بالا