آشنایی با انواع بیماری آلوپسی یا طاسی و درمان آن
بیماری آلوپسی را چقدر میشناسید؟ این بیماری یک اختلال خود ایمنی است که باعث میشود موها به صورت توده هایی به اندازه و شکل یک چهارم بریزد. میزان ریزش مو در هر فردی متفاوت است. برخی افراد فقط در چند نقطه مو را از دست میدهند، بعضی مقدار زیادی را از دست میدهند و گاهی اوقات موها دوباره رشد میکنند اما بعداً دوباره میریزند. در برخی دیگر، مو برای همیشه رشد میکند.
برخی از انواع این بیماری به عوامل ژنتیکی، سبک زندگی یا محیطی و همچنین شرایط روحی که منجر به ریزش مو میشود، مرتبط است. این بیماری مسری نیست، گرچه گاهی اوقات میتواند نشانهای از سایر مشکلات سلامتی باشد. درمان بسیاری از انواع آن یکسان است و ممکن است شامل داروهای خوراکی و درمانهای موضعی باشد.

انواع آلوپسی
هر چیزی که چرخه رشد طبیعی و سالم مو را مختل کند میتواند منجر به این بیماری شود. برخی از انواع آن قابل اجتناب هستند اما برخی دیگر میتوانند هر فردی را در هر سنی مبتلا کنند. سابقه خانوادگی، سن، جنسیت و نژاد شما میتوانند عواملی در ابتلا به انواع این بیماری باشد.
آلوپسی آره آتا
علامت اصلی آلوپسی آره آتا موهایی است که به صورت تکهای، معمولاً روی پوست سر میریزند. در واقع یک یا چند لکه گرد طاسی روی پوست سر مشاهده میشود. اما این نوع فقط محدود به پوست سر نیست و میتواند ابروها، مژهها و سایر نقاط بدن را درگیر کند.
در این بیماری بدن به اشتباه به فولیکولهای موی سالم که باعث رشد مو میشوند حمله میکند. این آسیب باعث ریزش موها در نواحی مختلف بدن میشود.
آلوپسی آره آتا تکه تکهای پایدار
زمانی که ریزش موی تکهای ادامه پیدا کند اما با گذشت زمان بهبود نمییابد یا بدتر میشود، عواملی که باعث آن میشود مثل آلوپسی آره اتا است.
آلوپسی توتالیس چیست
زمانی که کل پوست سر طاس میشود و موها میریزند، مانند سایر اشکال آن، این بیماری هم به پاسخ غیرعادی سیستم ایمنی مرتبط است. با این وجود محققان هنوز در حال تلاش برای کشف علت دقیق آن هستند.
آلوپسی سراسری
همانطور که از نام آن پیداست باعث ریزش کامل مو میشود. این بیماری شامل پوست سر و بقیه بدن میشود. مثل سایر بیماریهای خود ایمنی، علت اینکه چرا بعضی افراد به آن دچار میشوند و برخی افراد نمیشوند هنوز مشخص نیست.
آلوپسی سکه ای
آلوپسی آره آتا از نوع سکهای به نام تلوژن افلوویوم نیز شناخته میشود. این نوع با بقیه متفاوت است زیرا موها نازک میشوند و به جای اینکه به صورت تکه تکه بریزند، در نواحی پراکنده همه نقاط پوست سر میریزند. در موارد نادر، الگوهای مشابهی از ریزش مو در سایر نواحی بدن رخ میدهد که دلایل آن عبارت است از: استرس شدید، تغییرات هورمونی ناگهانی و عوارض جانبی داروهای شیمیایی.

آلوپسی اوفیازیس
این مدل بیماری نوعی از آلوپسی آره آتاست که بیشتر کنارهها و پوست پشت سر را درگیر میکند. این اختلال خود ایمنی بیشتر در سنین جوانی اتفاق میافتد و گروههای سنی جوان را تحت تاثیر قرار میدهد.
آلوپسی آندروژنیک
این نوع یک بیماری شایع است که افراد با هر جنسیتی را درگیر میکند و ممکن است بانوان هم به این بیماری مبتلا شوند.
الگوی مردانه
طاسی با الگوی مردانه معمولاً با کاهش خط موی بالای پیشانی یا ریزش مو در قسمت تاج سر شروع میشود. کنارهها و قسمت پایین سر معمولاً آخرین مناطقی هستند که در صورت ابتلا به بیماری، موها را از دست میدهند.
الگوی زنانه
طاسی الگوی زنانه با الگوی مردانه تفاوت دارد، زیرا معمولاً با نازک شدن مو در امتداد خط فرق وسط یا کج شروع شود. خط فرق در این الگو ممکن است بیشتر دچار ریزش شود اما طاسی کامل مو نادر است.
آلوپسی سیکاتریسیال
متخصصان به طور کامل دلایل این نوع را کشف نکردند، اگرچه این وضعیت التهابی گاهی اوقات ممکن است پس از آسیب دیدن پوست در اثر سوختگی یا عفونت شدید ایجاد میشود. ریزش مو ممکن است به آرامی در تکهها یا در نواحی بزرگتر با سرعت بیشتری رخ دهد. پوست زیر آن نیز ممکن است دچار خارش یا ملتهب شود.
آلوپسی فیبروز پیشانی
این اختلال شکلی از بیماری لیکن پلانوپیلاریس است. معمولاً باعث ریزش موی آهسته اما پیشرونده، درست بالای پیشانی میشود. ابروها و مژهها نیز ممکن است تحت تاثیر قرار بگیرند.
آلوپسی کششی
این نوع بیماری با کشیدن یا سفت کشیدن مکرر مو در یک جهت ایجاد میشود.
آلوپسی باربا
این نوع یک بیماری خود ایمنی است که باعث ریزش به صورت تکههای دایرهای کوچک میشود. در برخی موارد با پیشرفت بیماری، تکهها با هم همپوشانی دارند. با این وجود پیش بینی میزان ریزش مو دشوار است.

آلوپسی پس از زایمان
کاهش سریع و قابل توجه سطح استروژن پس از زایمان میتواند منجر به بیماریای به نام آلوپسی پس از زایمان شود. این بیماری یک ریزش موی معمولی نیست.دلیل آن در واقع ریزش مو به دنبال افزایش رشد مو است که میتواند در دوران بارداری رخ بدهد. در عرض چند ماه، رشد منظم مو معمولاً از سر گرفته میشود.
انواع آلوپسی شایع در مردان
مردان بیشتر از زنان دچار ریزش مو میشوند. علاوه بر محرکهای ژنتیکی و سیستم ایمنی برای ریزش مو، عوامل هورمونی به ویژه کاهش سطح هورمون جنسی مردانه هیدروتستوسترون در ریزش موی مردان دخیل است.
رایجترین انواع آن که ممکن است مردان را مبتلا کند عبارتند از: آلوپسی آره آتا، آندروژنیک و باربا.
آلوپسی در زنان
ریزش مو در زنان به صورت قابل توجهی نسبت به مردان کمتر است. اما شایعترین انواع آن که زنان ممکن است تجربه کنند عبارت است از: آلوپسی آره آتا، آلوپسی پس از زایمان، آندروژنیک و کششی.
بیماری آلوپسی در کودکان
کودکان با ریزش موی بسیار کمتری از بزرگسالان مواجه میشوند. گرچه انواع خاصی از این بیماری میتواند کودکان را تحت تاثیر قرار دهد. از جمله آنها عبارتند از: آلوپسی آره اتا که اغلب در نوجوانی شروع میشود و آلوپسی اوفیازیس.
درمان آلوپسی
در حالیکه هیچ درمان قطعی برای درمان این بیماری وجود ندارد، چندین گزینه درمانی ممکن است به رشد مجدد مو کمک کند یا حداقل ریزش مو را کند یا متوقف کند. در کنار درمان با داروهای شیمیایی از جمله درمانهای رایج که برای آن استفاده میشود عبارتند از:
میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ یک درمان نسبتاً جدید برای تحریک رشد موهای جدید است. این درمان شامل سوراخ کردن پوست سر با سوزنهای ریز برای تقویت تولید کلاژن (نوعی پروتئین) است که میتواند رشد مو را بازیابی کند. انواع آلوپسی که با میکرونیدلینگ قابل درمان است عبارتند از:
- آلوپسی آره آتا
- آلوپسی آندروژنیک
- آلوپسی اوفیازیس
پی آر پی
پلاسما جزئی از خون شماست که حاوی پروتئینهای خاصی است که به لخته شدن خون کمک میکند. همچنین حاوی پروتئینهایی است که به رشد سلولی کمک میکند. PRP با جداسازی پلاسما از خون و تغلیظ آن ساخته میشود. تزریق PRP به بافتهای آسیب دیده بدن را تحریک میکند تا سلولهای سالم و جدید رشد کنند و باعث بهبودی شود.
تزریق پی آر پی به پوست سر، پوست سر را سالمتر و در نتیجه محیط بهتری برای رشد مو ایجاد میکند.
کاشت مو
کاشت مو یک درمان موضعی برای بیماری آلوپسی محسوب میشود. در نوع آلوپسی سراسری این درمان کاربرد کلی ندارد و ممکن است کل محل طاسی را پوشش ندهد اما برای آلوپسی آره آتا کاشت مو را میتوان امتحان کرد.
سخن آخر
اکثر انواع این بیماری بدون هشدار ایجاد میشوند و با سرعت غیرقابل پیشبینی پیشرفت میکنند. در برخی موارد رشد مو خود به خود برمیگردد. اما در بیشتر مواقع نیاز به درمان برای برگرداندن مو ضروری است. اگر متوجه ریزش مو در هر نقطه از بدن شدید، به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید تا در مورد روشهای درمانی مشورت کنید.