عوارض بوتاکس در بارداری + عکس
بوتاکس در بارداری ممکن است؟ همه دوست دارند بهترین چهره خود را به نمایش بگذارند. برای رسیدن به این هدف، بسیاری شیوههای زیبایی را انتخاب میکنند. تزریق بوتاکس یکی از گزینه های پرطرفدار برای کاهش چین و چروک های صورت است. بخصوص خطوط آزاردهندهای که بین چشمها ایجاد میشوند. این در حالی است که بوتاکس به عنوان یک نوع درمان هم مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله برای درمان میگرن، تعریق غیرطبیعی بدن و غیره مورد استفاده است. خیلی از کسانی که بوتاکس تزریق میکنند هم میخواهند خانواده تشکیل دهند. در نتیجه چه به دلائل زیبایی و چه درمانی از بوتاکس استفاده می کنید. یک سوال در اینجا پیش می آید که: استفاده از آن در دوران بارداری چقدر ایمن است. در ادامه این مقاله از کلینیک آتریسا به بررسی بوتاکس در بارداری می پردازیم.

بوتاکس چیست؟
آیا تا به حال به این فکر کردهاید که با بوتاکس چه چیزی به بدن شما تزریق میشود؟ بوتاکس در واقع نام تجاری محصولی است که دارای نوروتوکسین تولید شده توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم است. زمانی که مقدار خیلی کمی از آن تزریق میشود، میتواند بصورت موقت عضلات را فلج کند و موجب شل شدگی آنها شود. این دارو ابتدا به وسیله سازمان غذا و دارو (FDA) و در اواخر دهه 1980 به عنوان درمانی برای پلک زدن کنترل نشده و تنبلی چشم مورد تایید قرار گرفت. بوتاکس بعدها به عنوان درمانی برای صاف کردن چین و چروک صورت و همچنین درمان تعریق بیش از حد تایید شد.
آیا بوتاکس در دوران بارداری برای جنین بی خطر است؟
اگر مدت زمانی است که از بوتاکس استفاده میکنید، به احتمال زیاد به آن زیاد فکر نمیکنید که آیا مضر است یا خیر. مطالعات نشان میدهند که تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط موازی مزاحم بین ابروها برای اکثر افراد بی خطر است.
با این وجود، اگر تست بارداری شما مثبت است شاید این شما را به فکر دوباره وادار کند. نکته چالش برانگیز اینجاست: تحقیقاتی قوی درباره استفاده از سم بوتولینوم در افراد باردار وجود ندارد. تحقیقاتی روی حیوانات انجام شد. محققان بوتاکس را به حیوانات باردار تزریق کرده اند. تا کنون هیچ دلیلی مبنی بر عبور این سم از جفت پیدا نکردهاند. این نشان میدهد که برای انسان هم این اتفاق بعید نیست. اما بعضی معتقدند حیوان، انسان نیست.

خطرات استفاده از بوتاکس در بارداری
یکی از این خطرات بالقوه که باید در نظر گرفته شود، گسترش یافتن سم به بیرون از ناحیه تزریق است. اگر سم به خارج از ناحیه تزریق اولیه گسترش پیدا کند. میتواند موجب بوتولیسم شود که یک وضعیت خیلی خطرناک است. با توجه به FDAT، علائم رایج بوتولیسم شامل موارد زیرند:
- ضعف عضلانی
- دوبینی یا تاری دید
- گرفتگی صدا
- مشکل در تکلم
- مشکل در نفس کشیدن
- مشکل در بلعیدن
- بی اختیاری مثانه
این نشانه ها می تواند در مدت زمان چند ساعت بعد از تزریق بوجود بیاید. ولی ممکن است تا چندین روز یا حتی چندین هفته طول بکشد تا بروز کند. اگر هر یک از این علائم را مشاهده کردید خیلی سریع به پزشکتان اطلاع بدهید.
خطرات بوتاکس در دوران شیردهی
اگر میخواهید کودکتان را شیر بدهید و به تزریق بوتاکس هم علاقه دارید. تزریق بوتاکس چقدر برایتان اهمیت دارد؟ آیا ارزش آن را دارد که مزایا و خطراتش را نیز در نظر بگیرید.
همانطور که FDA میگوید هنوز مشخص نشده است که آیا بوتاکس به نوزاد متولد نشده آسیب می رساند یا خیر. بعلاوه مشخص نشده است که آیا بوتاکس میتواند وارد شیر مادر شود یا خیر.
اگر هنوز مطمئن نیستید، این قابل درک است که بخاطر نگرانی تزریق بوتاکس را در حین شیردهی متوقف کنید تا زمانی که اطلاعات اطمینان بخشی از بی خطر بودن بوتاکس در دسترس باشد. با این حال، با پزشکتان و یا پزشک فرزند خود درباره این مسئله صحبت کنید و از آنها مشورت و راهنمایی بخواهید.
چه زمانی میتوان دوباره تزریق بوتاکس انجام داد؟
اگر میخواهید تزریق بوتاکس را در دوران بارداری متوقف کنید، شاید از خود بپرسید که چه هنگامی مجددا میتوانم تزریق بوتاکس را از سر بگیرم. جواب این است که پاسخ واضحی برای آن وجود ندارد.
با این وجود، بوتاکس در دوران شیردهی خطرناک به نظر نمیرسد، اما در این زمینه تحقیقات زیادی انجام شده است. در نتیجه بوتاکس اگرچه نباید در دوران شیردهی مضر باشد. ولی ممکن است بخواهید اطلاعات قوی تری در این زمینه داشته باشید. مطمئن ترین راه برای این کار این است که پس از اینکه کودکتان را از شیر گرفتید بوتاکس را مجدد آغاز کنید.

خطرات بوتاکس برای اهداف پزشکی
برای مثال، FDA به بوتاکس به عنوان تنها درمان مزمن میگرن تایید داده است. بعلاوه، پزشکان از آن برای درمان بیماری دیستونی هم استفاده می کنند. اگر از بوتاکس برای این گونه اهداف استفاده میکنید، بهتر است درباره آن با پزشک خود صحبت کنید و از او بخواهید علاوه بر فوائد آن از خطرات تزریق بوتاکس هم به شما اطلاعات بدهد.
چند جایگزین بی خطر برای بوتاکس در دوران بارداری
اگر زیبایی صورتتان برایتان مهم است حتی در دوران بارداری. لایهبرداری پوست شاید راهی مناسب و جایگزین برای تزریق بوتاکس باشد. تحقیقات نشان می دهند که لایه بردار گلیکولیک و اسید لاکتیک در دوران بارداری بی خطر هستند. ولی شاید شما حاضر نباشید از لایه بردار اسید سالیسیلیک استفاده کنید.
چند روش دیگر هم برای به حداقل رساندن خطوط اخم وجود دارد که یکی از آنها نوشیدن حجم زیادی آب است به گونه ای که پوست شما هیدراته بماند. صورت خود را چندین دفعه در روز مرطوب کنید و چند مرتبه در هر هفته از لایه بردار پوست استفاده کنید. هیچوقت اثرات یک خواب خوب شبانه را نادیده نگیرید. اگر در دوران بارداری این ممکن نیست، پس از به دنیا آمدن نوزاد این کار را انجام دهید. سعی کنید یک پرستار کودک استخدام کنید و یا از همسر خود کمک بگیرید تا بتوانید شبها کمی بیشتر بخوابید.
نتیجه گیری
بوتاکس بصورت کلی چه برای اهداف زیبایی و چه پزشکی بی خطر است. اما در مورد بارداری کمی متفاوت است. شاید بهتر است احتیاط کنید و جلسه بعدی بوتاکس خود را به تعویق بیاندازید. اما همیشه بهتر است که پیش از تصمیمگیری با پزشک خود مشورت کنید.