علائم ریزش موی ارثی و راه های درمان آن

مو
4.2
(45)

ریزش موی ارثی یکی از مهم ترین و رایج ترین علل ریزش مو است که درصد زیادی از مردان و زنان به ویژه با افزایش سن با آن مواجه می شوند. شایعات و افسانه های زیادی درباره آن وجود دارد که در اینجا  به ریشه واقعی دلایل آن می پردازیم.

ریزش موی ارثی چیست؟

ریزش موی ارثی در مردان و زنان به دلایل هورمونی یا ژنتیکی می باشد که به آن آلوپسیا آندروژنیک (Androgenic Alopcia) گفته می شود. که متاثر از هورمونی به نام آندروژن می باشد. این هورمون در مقادیر مختلف در مردان و زنان وجود دارد. در این وضعیت مو در ناحیه شقیقه ها و خط رویش مو شروع به عقب رفتن می کند و موهای تاج سر شروع به نازک شدن می کند. در نهایت خط ریزش مو به حدی بالا می رود که به ناحیه ای که در تاج سر قرار دارد، می پیوندد و یک پوست سر کاملا طاس ایجاد می کند. اگر در خانواده شما فردی باشد که دارای ریزش موی ارثی است ریسک ابتلای شما نیز بالا می رود.

ریزش موی ارثی با موارد زیر تحت تاثیر قرار خواهد گرفت

  • در چند سالگی ریزش موی شما شروع شده است
  • با چه سرعتی موهای شما می ریزد
  • الگو و میزان ریزش موها یا طاسی
ریزش موی ارثی

ریزش موی ارثی چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک از شما سوالاتی در مورد ریزش مو می پرسد از جمله الگوی ریزش مو و اینکه آیا شما شرایط پزشکی دیگری دارید یا خیر. پزشک موهای شما را نیز معاینه خواهد کرد. برای تشخیص ریزش موی ارثی هیچ آزمایشی لازم نیست اما آزمایش خون ممکن است برای بررسی سایر بیماری هایی که می تواند باعث ریزش مو می شود انجام گیرد.

تاثیر DHT و چرخه مو در ریزش موی ارثی

پیشرفت ریزش موی ارثی به چرخه مو و هورمونی به نام هیدروتسترون(DHT) بستگی دارد. DHT هورمون جنسی مردانه است که از خانواده تستوسترون است. اگر شما به صورت ژنتیکی مستعد ریزش مو هستید، احتمالا به این هورمون حساس خواهید بود. DHT چرخه مو را کوتاه می کند به طوری که موها زمان کمتری در مرحله رشد فعال قبل از ریزش هستند. موهایی که جایگزین موهای ریخته شده می شوند ظریف تر و کوتاه تر هستند تا زمانی که در نهایت فولیکول مو کاملا از بین برود. بقیه موهای باقی مانده می تواند از حالت ضخیم به نازک و کدر و یا بدون رنگدانه تغییر کند. حتی ممکن است شما متوجه روند ریزش قابل توجهی نشوید که به این حالت کوچک سازی (Miniaturisation) گفته می شود.

نکات کلیدی ریزش موی ارثی

1.به نوعی از ریزش مو گفته می شود که به صورت ارثی در خانواده می چرخد و اغلب در مردان دیده می شود اما ممکن است زنان نیز به آن دچار شوند.

2. ریزش موی ارثی اغلب کف سر را تحت تاثیر قرار می دهد اما می تواند روی بخش های دیگر بدن نیز تاثیر داشته باشد.

3. اگر از ریزش موی ناگهانی رنج می برید حتما دکتر خود را ببینید زیرا شما یک بیماری خودایمنی دارید یا شیمی درمانی کرده اید یا ریزش موی شما با عوامل ارثی قابل توضیح نیست.

4. برای این نوع ریزش مو درمانی وجود ندارد اما با درمان می توان سرعت ریزش مو را کاهش داد یا متوقف کرد.

آیا ریزش موی ارثی از سمت مادر منتقل می شود؟

اولین شایعه درباره ریزش موی ارثی آن است که ژن آن از سمت مادر منتقل می شود. بسیاری از مردم بر این باورند که موهای سالم آن ها کاملا به ژن های مادری بستگی دارد. به دلیل اینکه کچلی به میزان زیادی به کروموزوم X بستگی دارد که از طرف مادر منتقل می شود. در واقع ژن ریزش مو از هر دو والد قابل انتقال است بنابراین دست از سرزنش کردن مادران خود بردارید!

الگوی ریزش موی مردان با زنان متفاوت است

ریزش موی ارثی در مردان

ریزش موی ارثی مردان همچنین با الگوی طاسی مردان نیز شناخته می شود. این امر اغلب با افزایش سن بیشتر اتفاق می افتد. ریزش موی ارثی در جمعیت های مختلف با سرعت های مختلفی رخ می دهد اما بیشتر نیمی از جمعیت مبتلای مردان در رنج 50 سال هستند. ریزش مو در مردان از 30 سالگی آغاز می شود اما می تواند در سن کمتر از بلوغ نیز اتفاق بیفتد. به نظر می رسد سرعت یا کندی ایجاد طاسی و الگوی ریزش مو توسط ژن هایی که از والدین خود به ارث برده اید تعیین می شود. ژن های شما میزان حساسیت پوست سر شما به هورمونی به نام دی هیدروتستوسترون می گذارد که فاز رویشی موها را کوتاه می کند. فولیکول های موهای شما در پاسخ به DHT کوچک تر می شوند و متعاقبا موهای کمتر و نازک تری ایجاد می کنند.

الگوی ریزش موی مردان

در مردان طاسی معمولا با نازک شدن پیش رونده در خط رویش مو شروع می شود و در ادامه به نقطه ای با تارهای موهای نازک یا طاس شده در تاج سر می رسد.

ریزش موی ارثی

ریزش ارثی مو در زنان

ریزش موی ارثی در زنان به عنوان الگوی طاسی زنان شناخته می شود. علت آن کاملا روشن نشده است. زنان در هر سنی ممکن است به آن دچار شوند اما بیشتر بعد از یائسگی اتفاق می افتد. معمولا از 30 سالگی شروع می شود، در 40 سالگی به میزان قابل توجهی می رسد و بعد از یائسگی بیشتر می شود. در سن 50 سالگی تقریبا یک چهارم زنان درجاتی از نازک شدن تارهای مو را تجربه کردند. همچنین تصور می شود که ریزش موی ارثی زنان تحت تاثیر ژنتیک و هورمون آندروژن است، اگرچه این ارتباط به اندازه ریزش موی مردانه قوی نیست. در این نوع ریزش موی زنان موهای نازک تر با رنگ کمتر می روید و موها در مرحله استراحت (تلوژن) راحت تر می ریزند.

الگوی ریزش مو در زنان

زنان مبتلا به طاسی ارثی به ندرت دچار لکه های طاسی می شوند. در عوض نازک شدن کلی موهای آن ها به ویژه بالای سر یا تاج آن را تجربه می کنند در حالیکه که خط موی جلوی سر آنها حفظ می شود.

ریزش موی ارثی

برای مقابله با ریزش موی ارثی چه کارهایی می توان انجام داد؟

برای مقابله با این نوع ریزش مو که ریشه در ژن های شما دارد روش هایی وجود دارد که در اینجا به آن می پردازیم.

تاثیر رژیم غذایی در ریزش موی ارثی

در حالی که خوب غذا خوردن و تغذیه مناسب احتمالا از ریزش موی ارثی شما جلوگیری نمی کند، اما تا حد امکان از موهای باقی مانده حمایت و تغذیه می کند تا اطمینان حاصل شود که موهای باقی مانده ضخیم و انعطاف پذیر هستند. شایان ذکر است که ریزش موی ارثی می تواند با کمبود ویتامین و پروتئین تسریع شود، بنابراین مطمئن شوید که هر دو را در رژیم غذایی خود به مقدار کافی دریافت می کنید.

مراقبت از مو

اگر متوجه ریزش موهای خود شده اید با آن ملایم رفتار کنید. برای پر پشت نشان دادن آن از استفاده از ژل، موس و واکس های مو بپرهیزید و زیاد از حد موهای خود را شانه نکنید. این کار می تواند موجب تحریک پوست سر شود و از پوست سر تحریک شده موهای سالم نمی روید. با شامپویی ملایم به طور منظم موهای خود را بشویید و قبل از اینکه شب بخوابید مطمئن شوید که هیچ آثاری از محصولات مراقبت مو روی موهایتان نباشد.

درمان ریزش موی ارثی

ریزش آهسته موها بخشی طبیعی از روند پیری برای اکثر مردان و برخی از زنان است. به هر حال ریزش مو که به سرعت یا اوایل جوانی رخ می دهد می تواند ناراحت کننده باشد. برای کاهش یا توقف ریزش مو درمان هایی وجود دارد.

  • داروهای موضعی یا خوراکی
  • کاشت مو

استفاده از داروها

فیناستراید و ماینوکسیدیل داروهای اصلی و رایجی هستند که برای درمان ریزش موی ارثی استفاده می شوند. داروهایی که برای درمان ریزش مو استفاده می شوند نتایج متفاوتی را برای افراد مختلف ارائه می دهند. همچنین امکان پیش بینی نتیجه این داروها و میزان تاثیر گذاری آن در افراد مختلف وجود ندارد.

فیناستراید

این دارو با نسخه پزشک و برای درمان ریزش موی ارثی در مردان قابل استفاده است. این دارو با جلوگیری از تبدیل تستوسترون به دی هیدروتستوسوترون عمل می کند. فولیکول های مو تحت تاثیر این هورمون قرار نمی گیرند و کوچک نمی شوند. پس از شروع درمان باید حداقل 6 ماه ادامه یابد. در صورت موفقیت آمیز بودن، درمان برای حفظ اثر ادامه می یابد. با پزشک خود صحبت کنید تا متوجه شوید آیا فیناستراید برای شما مناسب است یا خیر. این دارو برای ریزش موی خانم ها مناسب نیست.

لوسیون موضعی ماینوکسیدیل

ماینوکسیدیل دارویی موضعی است که می توان آن را از داروخانه ها تهیه کرد. هم برای مردان و هم برای زنان قابل استفاده است. باید در روز دو بار به کف سر خشک مالیده شود. ماینوکسیدیل در مراحل اولیه ریزش مو موثرتر است. پس از شروع درمان باید حداقل تا 6 ماه ادامه یابد. در صورت موفقیت آمیز بودن، درمان برای حفظ اثر ادامه می یابد. گاهی اوقات می توان برای ریزش مو یک قرص ماینوکسیدیل با دوز کم نیز تجویز کرد.

مکمل های خوراکی

مکمل های مختلف اغلب توسط پزشک تجویز می شود. اگر می خواهید مکمل های غذایی را امتحان کنید، ویتامین های A، C، بیوتین، روی و آهن برای شما مفید است.

کاشت مو

هدف از کاشت مو بازگرداندن رشد مو به مناطقی از پوست سر با رشد محدود یا مناطق بدون رشد است. برای ریزش مو درمان های مختلفی وجود دارد که پیش تر به آن اشاره شد، اما هیچ کدام ریزش مو را متوقف نمی کند. بنابراین برای دست یافتن به نتیجه دائم افراد نیاز به کاشت مو دارند. برای بسیاری از افراد کاشت مو به معنی بازگرداندن موها با حالت پر یا پر پشت تر است. اما در ابتدا باید با پزشک خود در مورد اینکه قبل و بعد از جراحی باید چه انتظاری داشته باشید، صحبت کنید.

ریزش موی موقتی

ریزش مو می تواند به طور موقتی در شرایطی مانند بیماری، مصرف دارو، استرس و کمبود آهن ایجاد شود و پس از برطرف شدن این مشکلات، قطع می شود..

چقدر این مطلب برای شما مفید بود؟

با انتخاب ستاره ها به مطلب امتیاز دهید!

میانگین رضایت کاربران 4.2 / 5. تعداد رای: 45

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 پرسش و پاسخ

  1. سلام
    من تقریبا ۵ ساله درگیر کنکورم و اطرافیانم خیلی بهم استرس دادن اصلا از خونه بیرون نمیام همیشه عصبی و خستم و اینکه موهای کف سرمم شروع به ریزش کردن البته دایی هام هم موهای کم پشتی دارن ولی جنس موی من به پدرم رفته الان نمیدونم ایا ریزش موی من ارثی هست یا از استرس و کم بودن ویتامین بدنم

    1. سلام وقت بخیر
      استرس و ژنتیک از عوامل اصلی ریزش مو هستند، بهتر است شما حتما به یک پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید تا درمان مناسب را انجام دهید.

  2. سلام من از کودکی تارهای موهام نازک بود.ولی پر بود چندسال پیش کرونا گرفتم و نگرفتمو نمیدونم ولی اوایل کرونا بود سخت افتادم تا اون سال اتفاقی برای موهام نیفتاد ولی به مرور هی کمتر کمتر شد تارهای موهام ۱ساله تحت درمانم هر نوع مزوتراپی و قرص و بیوتین و پی آر پی رو انجام دادم و واقعا جواب ک نگرفتم هیچ بدترم شده دیگ خسته شدم هفته بعدم عمل دارم مطمئنا بدتر میخاد بریزه لطفا منو راهنمایی کنید خواهش میکنم

    1. سلام وقت بخیر
      عزیزم شما میتونید با پزشک متخصص مجموعه مشاوره بشید تا دلیل اینکه از این روش ها جواب نگرفتید، بررسی بشه. برای دریافت مشاوره با مشاوران گروه کلینیک های آتریسا به شماره 45856-021 تماس بگیرید.

  3. سلام خسته نباشید من موهام خیلی پر بود تا همین پارسال و رفتم آزمایش دادم تمام ویتامین های گروه B و D k لب پایین بود و خب چون دوران کنکورم بوده خیلی خیلی استرس داشتم افرینن خوب نبود فقد درس میخوندم آیا ارثیه یا برای ویتامینامه ؟! ۱۸ سالمه

    1. سلام وقت بخیر
      ممکنه به دلیل استرس زیاد و هم کمبود ویتامین باشه، اما حتما با پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید.

  4. سلام ٣٢ سالمه و ماینوکسیدل مصرف میکنم نتیجه گرفتم و موهای سرم کاملا پرپشت شده و برگشته به دوران ٢٠ سالگیم … سوالم اینه میتونم بجای روزی دوبار فقط یبار ماینوکسیدل مصرف کنم؟

    1. سلام وقت بخیر
      در این رابطه باید با پزشکتون مشورت کنید تا مشکلی براتون پیش نیاد.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا