علت بیماری پوست مرغی پیشگیری و درمان آن
بیماری پوستی رایجی است که باعث می شود روی پوست برجستگی های خشنی ظاهر شود. این برجستگی های کوچک یا جوش مانند های ریز در واقع سلول های مرده ای هستند که فولیکول های مو را مسدود می کنند. همچنین این برجستگی ها معمولا به رنگ قرمز یا قهوه ای ظاهر می شوند. پوست مرغی بیشتر در بازوها، ران ها، گونه ها و باسن دیده می شود. این عارضه مسری نیست و معمولا باعث ناراحتی و خارش نمی شود. همچنین این عارضه در در دوران بارداری و فصل زمستان به دلیل خشک شدن پوست تشدید می شود.

علایم پوست مرغی چیست؟
بیشترین علائم قابل توجه این عارضه ظاهر آن است. این برآمدگی ها ظاهری شبیه پوست مرغی که پرهای آن کنده شده است دارد و به این دلیل به آن پوست مرغی گفته می شود. این عارضه می تواند در هر ناحیه ای از بدن که فولیکول مو وجود دارد ظاهر شود. این عارضه معمولا در بازوها و ران ها دیده نمی شود و در صورت گسترش آن ساق پا و ساعد را نیز دربر می گیرد.
برخی دیگر از علائم آن:
- صورتی یا قرمز بودن ملایم اطراف برجستگی ها
- خارش یا تحریک پوستی
- پوست خشک
- برجستگی هایی مانند کاغذ سمباده
- برجستگی هایی که بسته به رنگ پوست می تواند در رنگ های مختلف ظاهر شود ( گوشتی رنگ، سفید، قرمز، صورتی، قهوه ای و سیاه)
دلایل ایجاد پوست مرغی
این بیماری خوش خیم پوستی در اثر تجمع کراتین و پروتئین مو در منافذ پوست ایجاد می شود. اگر مشکل پوست مرغی دارید کراتین موهای بدن شما منافذ پوست را مسدود می کند و جلوی رویش فولیکول مو از منافذ پوست را می گیرد. در نتیجه شکل برجسته کوچکی در اطراف مو ایجاد می شود. علت دقیق تجمع کراتین ناشناخته است اما پزشکان بر این باورند که ممکن است با بیماری های پوستی مانند درماتیت آتوپیک و بیماری های ژنتیکی مرتبط باشد.
بیماری پوست مرغی در چه افرادی بیشتر رایج است؟
هر کسی ممکن است مستعد ابتلا به این عارضه پوستی باشد اما بیشتر در کودکان و نوجوانان شایع است. این بیماری در اواخر دوران نوزادی یا در دوران نوجوانی شروع می شود. معمولا در اواسط دهه 20 سالگی برطرف می شود ولی در بیشتر موارد تا سن 30 سالگی کاملا از بین می روند. افراد مستعد این بیماری شامل موارد زیر هستند:
- کسانی که دارای پوست خشک هستند
- افراد مبتلا به اگزما
- ایکتیوز (Ichthyosis) (نوعی خشکی شدید پوست)
- مبتلایان به تب یونجه
- افرادی که دچار چاقی هستند
- خانم ها
- کودکان یا نوجوانان
- افرادی که نسب آن ها به سلت ها می رسد (سلت ها مجموعه ای از قبایل با ریشه اروپای مرکزی بودند که زبان، اعتقادات مذهبی، سنت ها و فرهنگ مشابهی داشتند).
چه عواملی در افزایش علائم بیماری پوست مرغی موثر هستند؟
تغییرات هورمونی می تواند در دوران بارداری برای زنان و در دوران بلوغ برای نوجوانان باعث افزایش علائم این بیماری شود. همچنین این بیماری در افرادی که پوست روشن دارند بیشتر دیده می شود.

پیشگیری و درمان بیماری پوست مرغی
هیچ درمان شناخته شده ای برای آن وجود ندارد و معمولا با افزایش سن خود به خود برطرف می شود. برخی روش ها برای کاهش این برجستگی ها وجود دارد که شامل موارد زیر است:
حمام آب گرم بگیرید
حمام کوتاه آب گرم می تواند به باز شدن منافذ پوستتان کمک کند. پوست خود را با یک لیف سفت بکشید تا برآمدگی ها تا حدودی از بین برود.
اصلاح کردن
لایه برداری روزانه می تواند به بهبود پوست کمک کند. متخصصین پوست توصیه می کنند که سلول های مرده پوست را می توان با کشیدن آرام لوفا یا سنگ پا روی پوست خود از بین ببرید.
استفاده از لوسیون آبرسان
لوسیون آلفا هیدروکسی اسید (AHAs) مانند اسیدهای لاکتیک می توانند پوست خشک را آبرسانی کرده و گردش سلولی را تقویت کند. گلیسرین می تواند برجستگی ها را نرم کند. همچنین گلاب نیز می تواند تحریک پوستی را تسکین دهد.
لباس های گشاد بپوشید
لباس های تنگ موجب ایجاد اصطکاک می شود که باعث تحریک پوستی می شود.
استفاده از مرطوب کننده
استفاده از مرطوب کننده برای تسکین خارش و خشکی پوست و بهبود ظاهر پوست می تواند مفید باشد. بسیاری از کرم های موضعی می توانند سلول های مرده پوست را از بین ببرند یا از مسدود شدن فولیکول های مو جلوگیری کنند. دو ماده رایج موجود در مرطوب کننده ها اوره و اسید لاکتیک هستند. این مواد به شل شدن و حذف سلول های مرده پوست و نرم شدن پوست خشک کمک می کنند.
سایر روش های درمانی که ممکن است متخصص پوست به شما پیشنهاد دهد:
- میکرودرم آبریژن، یک درمان لایه برداری شدید
- لایه برداری شیمیایی
- کرم های رتینول
باید توجه داشت که بعضی کرم ها ممکن است اثرات جانبی منفی داشته باشد مانند :
- قرمزی
- تحریک پوست
- خشکی