آیا تزریق بوتاکس برای درمان میگرن مفید است؟
خلاصه مطالب
سال های زیادی است که از تزریق بوتاکس برای رفع چین و چروک صورت و جوانسازی چهره استفاده میشود. اما یکی از ابعاد کمتر شناخته شده بوتاکس، تاثیر آن در درمان میگرن است. در این مقاله با شما از ارتباط تزریق بوتاکس و میگرن صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
بوتاکس چیست؟
بوتاکس نوعی سم است که با تاثیر بر سیستم عصبی، عضلات را فلج میکند. این سم از نوعی باکتری به نام کلستریدیوم بوتولینوم استخراج میشود. خاصیت فلجکنندگی این سم، پزشکان را بر آن داشت که با تزریق محدود دزهای کوچک این سم، عضلات را فلج کنند تا چروکهای صورت از بین بروند.
این متد آنقدر تاثیرگذار بود که به معروفترین و بهترین روش برای رفع موقت چروک صورت مطرح شد و به محبوبیت رسید. اما بعد از گذشت چندسال پزشکان ابعاد دیگری از تاثیر این سم را بر بدن کشف کردند. ابعادی که آنها را شگفتزده کرد و آن هم چیزی نیست جز بهبود میگرن! پزشکان متوجه شدند که متقاضیان تزریق بوتاکس عنوان میکردند بعد از این تزریق، سردردشان بهتر شده است و همین مشاهده میدانی منجر شد که تحقیقات بیشتری در زمینه ارتباط بوتاکس و میگرن صورت بگیرد.
درنهایت، تایید شد که بوتاکس میتواند منجر به بهبود نشانهها و عوارض میگرن شود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید از این سم برای درمان بیماریهای دیگری مانند دیستنی دهانه رحم، فلج مغزی، درد مثانه، کمردرد، دردهای نوروپاتیک و سکته مغزی هم استفاده میشود.
چطور بوتاکس میگرن را درمان میکند؟
هنوز رابطه بین بوتاکس و میگرن بهصورت دقیق مشخص نشده است، اما با این حال پزشکان فرض میکنند که این سم با مسدود کردن آنزیمهای شیمیایی به نام انتقال دهندههای عصبی که حامل سیگنال درد به مغز هستند، موجب کاهش درد و عوارض میگرن میشوند.
بیایید این مسئله را کمی سادهتر کنیم: زمانی که درگیر میگرن هستید، بدنتان موادی به نام انتقالدهندههای عصبی و مولکولهایی خاص را آزاد میکند که با درد مرتبط هستند. این مولکولها باعث ایجاد حس درد میشوند و شما را اذیت میکنند.
سم بوتولینوم در محل تلاقی این مواد در اعصاب و ماهیچه، مسیر آن را مسدود میکند و اصطلاحا با آنها تداخل ایجاد میکند. زمانی که سم بوتاکس به عضلات اطراف صورت، سر گردن تزریق میشود، توسط اعصاب جذب خواهد شد و اختلال انتقال درد به وجود خواهد آمد. این یعنی بعد از تزریق بوتاکس شاهد بهبود علائم خواهید بود.
هدف اصلی از تزریق بوتاکس، کاهش تعداد دفعات حملات میگرنی و کاهش شدت آن است. معمولا پزشک به متقاضیان پیشنهاد میکند که حداقل دوبار جلسه تزریق داشته باشند و بعد از آن متوجه خواهید شد که بین 30 تا 50درصد از شدت سردرد شما کم شده است و کمتر درگیر حملات میگرنی خواهید شد.
چه زمانی از بوتاکس در بهبود میگرن استفاده کنیم؟
با آنکه تاثیر تزریق بوتاکس بر میگرن تایید شده است، اما لازم است بدانید چه زمانی میتوانید از تزریق بوتاکس برای درمان میگرن استفاده کنید.
بوتاکس یکی از بهترین گزینهها برای درمان میگرن مزمن است. میگرن مزمن یعنی شما حداقل 15 روز در ماه دچار سردرد باشید که از این 15 روز، حداقل 8 روز علائم تایید شده میگرن را تجربه کنید.
اگر به سردردهای اپیزودیک (کمتر از 15 روز در ماه) یا سردردهای تنشی و خوشهای مبتلا هستید، کاندیدای مناسبی برای درمان با بوتاکس نخواهید بود.
از طرفی باید قبل از تزریق بوتاکس برای میگرن، حداقل سه درمان پیشگیرانه شکستخورده داشته باشید و مصرف مسکن در شما بالا باشد.
میگرن مزمن دقیقا چه علائمی دارد؟
میگرن وضعیتی است که میتواند علائم متعددی مانند سردردهای شدید و ناتوانکننده ایجاد کند. این سردردها معمولا ضرباندار هستند و در یک طرف سر ایجاد میشوند.
معمولا میگرن بین چند ساعت تا چند روز ادامه دارد و از حداقل 4 ساعت شروع میشود. اگر علائم زیر را تجربه میکنید، یعنی درگیر میگرن مزمن و کاندیدای مناسبی برای دریافت بوتاکس هستید:
قبل از سردرد
حساسیت به نور، تغییر در حالت بینایی و حس گزگز یا وزوز از علائمی است که احتمال دارد قبل از بروز میگرن تجربه کنید.
حین سردرد
احساس سردرد ضرباندار خفیف تا شدید که ممکن است بین چند ساعت تا چند روز طول بکشد. بعضی از افراد حین تجربه سردرد میگرنی احساس حالت تهوع و استفراغ را هم تجربه می کنند و معمولا به نور و صدا حساس میشوند.
بعد از سردرد
بعد از سردرد میگرنی حالتی ایجاد میشود که پزشکان از آن با عنوان خماری میگرن یاد میکنند. در این وضعیت ممکن است خستگی و تحریکپذیری را تجربه کنید که حتی تا دو روز به طول بینجامد. بعضی از بیماران حتی بعد از سردرد هم به نور و صدا حساس هستند و گاهی سردردهای خفیفی دارند که با فعالیت بدنی بیشتر میشود.
بوتاکس چطور انجام میشود؟
دستورالعمل تزریق بوتاکس برای درمان میگرن تاکید میکند که دورههای تزریق با دز پایین و بهصورت جلساتی با فاصله 31 تا 39 روز یکبار انجام شود.
بوتاکس معمولا در نقاط ماشهای که منشا سردرد هستند تزریق میشوند. معمولا پزشکان تزریق را در بافتهای زیر پوست و عضلات اطراف پیشانی، بالای گوش و گردن انجام میدهند.
بوتاکس باید در سرمنشا درد تزریق شود و به همین دلیل دقت داشته باشید که پزشک حتما باید برای تزریق درمانی بوتاکس آموزش دیده باشد و دقیقا بداند که تزریق را در چه نقاطی انجام دهد.
بهطور معمول از شما خواسته میشود که ماهی یکبار برای تزریق مراجعه کنید و جلسات تا جایی ادامه خواهد یافت که میگرن شما حداقل برای سه ماه متوالی از حالت مزمن به حالت اپیزودیک تغییر کند.
پزشک از شما سوالاتی خواهد پرسید که نشان دهنده کیفیت سطح زندگی شما است و اگر بهبود مدنظر ایجاد شده باشد، میتوانید جلسات تزریق بوتاکس را متوقف کنید.
بسته به نوع و شدت سردرد، ممکن است نیاز باشد که درمان با بوتاکس را بهصورت دورهای تکرار کنید، البته بخشی از بیماران هم با توقف تزریق کاهش سردرد را تجربه میکنند و دیگر نیازی به تکرار آن نخواهند داشت.
آیا بوتاکس عارضهای ایجاد خواهد کرد؟
عوارض احتمالی این عمل درمانی یکی از مسائلی است که در بحث بوتاکس و میگرن مورد بررسی قرار میگیرد. اصولا بوتاکس عارضه خاصی برای متقاضیان ایجاد نمیکند و به خوبی تحمل میشود. البته توجه کنید که اگر در دوره بارداری یا شیردهی هستید و یا اگر به پروتئینهای شیر گاو حساسیت دارید، نباید بوتاکس تزریق کنید و ممکن است این کار برای شما خطرآفرین باشد.
درنظر داشته باشید که تاثیر بوتاکس بر میگرن کودکان تایید نشده است.
ضعف عضلات، گردندرد و افتادگی پلک از شایعترین عوارضی هستند که ممکن است تجربه کنید. البته درنظر داشته باشید که این عوارض موقت هستند و به مرور زمان از بین خواهند رفت.
سایر عوارض جانبی بوتاکس عبارتند از:
- سردرد یا علائم آنفولانزا
- خشکی یا آبریزش چشم
- افتادگی ابرو
همچنین با تجربه علائم زیر حتما به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید:
- مشکلات بینایی
- ضعف عضلانی
- اختلال در تکلم و بلع
- از دست دادن کنترل روی مثانه
- دشواری در تنفس
- واکنشهای آلرژیک
کلام آخر در زمینه درمان میگرن با بوتاکس
اتمام سردردهای آزاردهنده میگرنی با بوتاکس، وسوسهانگیز و امیدبخش است. گاهی افراد درگیر این سردردها آنقدر درگیر درد میشوند که حاضرند هر روشی را برای اتمام یا کاهش شدت آن امتحان کنند.
اما دقت کنید که حتما قبل از اقدام برای تزریق بوتاکس با پزشک خود صحبت کنید. پزشک با بررسی علائم شما و تشخیص نوع میگرن، میتواند بهترین تصمیمگیرنده در این زمینه باشد.