همه چیز درباره افتادگی پلک (پتوز) و روش های درمان
آیا تا به حال به چشمان بازیگران هالیوودی سن بالا توجه کردهاید؟ سلبریتیها حتی در سنین بالا چشمان زیبا و بینقصی دارند و اکثراً افتادگی پلک در چشمان آنها دیده نمیشود. راز زیبایی چشمان این افراد عملهای جراحی زیادی است که روی چشم و صورت خود انجام میدهند. بسیاری از بازیگران مشهور حتی اگر مشکل افتادگی پلک را نداشته باشند به منظور زیبایی عمل جراحی پلک انجام میدهند.
باید به شما بگوییم افتادگی پلک و داشتن چشمان خمار چیز عجیبی نیست و فقط یک موضوع ژنتیکی است. اما ممکن است برخی افراد با این ویژگی احساس ناراحتی کنند و به دنبال راهی برای درمان آن باشند. در این مطلب قصد داریم برای شما هر آنچه در مورد افتادگی پلک نیاز هست بدانید را بازگو کنیم و دلایل آن را بررسی کنیم پس تا پایان ما را همراهی کنید.

افتادگی پلک چیست؟
پتوز یا بلفاروپتوز به افتادگی چشم بالا گفته میشود و با نامهای زیادی شناخته میشود، معمولا به عنوان تنبلی چشم یا افتادگی پلک هم شناخته میشود. نباید آن را با آمبلیوپی یا تنبلی چشم که یک اختلال در سیستم بینایی مغز است اشتباه گرفت.
صرف نظر از علت، وقتی افتادگی پلک بینایی را مسدود کند، برای شخص ناتوان کننده است. میتواند به صورت اکتسابی (معمولاً در افراد مسن) و مادرزادی (اگر شخص با این مشکل متولد شود) طبقه بندی شود. همچنین میتوان آن را بر اساس علت افتادگی پلک طبقه بندی کرد.
دو عضله وجود دارد که در بالا آمدن پلک فوقانی چشم دخیل هستند: palpebrae superioris (بالابر) و ماهیچه مولر. بالابر نقش بیشتری در ارتفاع پلک دارد، تقریباً 1 تا 2 میلیمتر در بالا آمدن پلک فوقانی نقش دارد در حالیکه عضله مولر در بالا آمدن بیش از حد پلک زمانی که فرد هیجان زده یا ترسیده نقش دارد.
علت افتادگی پلک
علل مختلفی برای افتادگی لک وجود دارد که از علل طبیعی تا شرایط جدیتر را شامل میشود. هر فردی ممکن است دچار افتادگی پلک شود و تفاوتی بین زن و مرد یا بین قومیتها وجود ندارد. دلایل افتادگی پلک عبارتند از :
بالا رفتن سن
عضله بالابرنده پلک شما را بالا نگه میدارد. پوست و بافت اطراف چشم با افزایش سن کشیده میشود و ضعیفتر میشود که ممکن است به مروز زمان باعث افتادگی پلکهای شما شود. ممکن است نیازی به درمان نداشته باشید اما اگر بینایی شما تغییر کرده است یا از ظاهر آن خوشتان نمیآید، میتوانید برای بالا بردن پلک خود جراحی کنید.
پوست همچنین میتواند روی پلک شما به حالت آویزان بماند که مشکلی شبیه به افتادگی پلک است و پزشک شما باید تفاوت این دو را تشخیص دهد.
آسیب چشم
در برخی موارد به طور تصادفی عضله بالابرنده چشم آسیب میبیند یا ضعیف میشود. استفاده از لنزهای تماسی برای چندین سال یا مالش زیاد چشم نیز میتواند باعث آن شود. اگر افتادگی پلک به خودی خود بهتر نشد یا با گذشت زمان بدتر شد باید به پزشک اطلاع دهید که در این مورد جراحی ممکن است کمک کننده باشد.
جراحی چشم
چشم ممکن است پس از جراحی آب مروارید یا لیزیک دچار افتادگی شود. هنوز پزشکان مطمئن نیسند که چرا این اتفاق میافتد. برخی تصور میکنند ابزاری که پلک شما را در حین جراحی عقب نگه میدارد ممکن است عضلات چشم شما را بکشد یا آسیب برساند. جراحی چشم همچنین میتواند باعث تورم پلک شما شود. این نوع افتادگی پلک معمولاً به مرور زمان بهبود پیدا میکند اگر بعد از 6 ماه بهبود پیدا نکرد نیاز به صحبت با پزشک است.

افتادگی پلک مادرزادی
برخی از نوزادان با یک یا دو پلک افتاده به دنیا میآیند. این مشکل زمانی اتفاق میافتد که ماهیچه نگهدارند پلک به درستی شکل نگیرد. کودکان مبتلا به افتادگی پلک ممکن است دید کمتری در قسمت بالایی چشم خود داشته باشند و نیاز است سر خود را به عقب خم کنند تا بهتر ببینند. در این مورد پزشک متخصص جراحی چشم را پیشنهاد میدهد.
میاستنی گراویس
زمانی که سیستم ایمنی بدن به اشتباه سیگنال بین اعصاب و ماهیچهها را تضعیف میکند این مورد پیش میآید که شامل مواردی میشود که پلکها، صورت، گلو و فک شما را کنترل میکنند. افتادگی پلک ممکن است در شب یا زمان خستگی بدتر شود. دارو یا جراحی به عملکرد بهتر عضلات کمک میکند.
سردرد و میگرن
اگر میگرن یا مشکلی در عصب سه قلو و یا سندروم هورنر ممکن است به صورت موقتی هنگام حمله عصب چشم شما دچار افتادگی شود. با برطرف شدن سردرد چشم به حالت عادی برمیگردد و گاهی ممکن است بین حملات فروکش کند.
تومور پلک
تومور پلک تودههای خوش خیم مثل کیست یا گل مژه هستند که ممکن است در امتداد پلک ایجاد شوند. این موضوع باعث سنگینی و افتادگی پلک میشود که برای درمان آن نیاز به جراحی یا پرتو درمانی است.
عفونت چشم
ورم چشم یا گل مژه میتواند چشم را متورم کند. ممکن است یک یا دو هفته طول بکشد. اگر چشم متورم شده باشد و احساس چرک یا تب داشته باشید باید به پزشک مراجعه کنید.
افتادگی پلک در اثر بوتاکس
شایعترین واکنش منفی به بوتاکس صورت، افتادگی پلک است. اکثر افراد با این مشکل بعد از تزرق بوتاکس مواجه نخواهند شد. حود 5درصد از افرادی که بوتاکس میکنند با این مشکل روبهرو میشوند که اگر پزشک ماهر تزریق را انجام دهد این عدد به کمتر از یک درصد کاهش مییابد.
آیا میتوان از افتادگی پلک جلوگیری کرد؟
هیچ راهی برای جلوگیری از پتوز وجود ندارد. فقط دانستن علائم و معاینه منظم چشم میتواند به افراد در مبارزه با این اختلال کمک میکند. اگر متوجه شدید فرزندتان دچار افتادگی پلک شد است فوراً به پزشک مراجعه کنید تا تحت درمان قرار گیرد. از آنجایی که پتوز میتواند بینایی شما را تحت تاثیر قرار دهد، باید آن را جدی بگیرید.

بهترین روش درمان افتادگی پلک
اگر در بینایی مشکلی ندارید و ظاهر چشم برای شما اهمیتی ندارد، نیازی به درمان پتوز ندارید. رایجترین درمان برای پتوز یک روش جراحی به نام ترمیم پتوز است. جراح ناحیه اطراف پلک را با بی حسی موضعی بیحس میکند سپس یک برش کوچک در پوست پلک بالایی ایجاد میکند. بعد از این میتوانند عضله بالابرنده را با بخیه سفت کنند تا پلک به سمت بالا برود. بعد از آن برش با با بخیه بسته میشود.
یکی دیگر از راههای درمان افتادگی پلک عمل بلفاروپلاستی است که پوست اضافی پلک را از بین میبرد. در برخی موارد ابروها را با جراحی بلند میکنند که برای افراد مبتلا به پتوز موفقیت آمیز نیست.
در سپتامبر 2020 برای اولین بار داروی تجویزی مورد استفاده برای درمان پتوز به نام Upneeq ، توسط سازمان غذا و دارو تایید شد. این دارو یک محلول قطره چشمی است که باعث انقباض عضله بالابرنده چشم میشود. با این دارو پلک 1 تا 2 میلیمتر بازتر میشود. این دارو برای پتوز در سطح خفیف تجویز میشود.
سخن آخر
با توجه به مطالب گفته شده اگر پتوز چشم شما در مرحله خطرناکی باشد و بینایی شما را مختل کند نیاز به روشهای درمانی مثل عمل جراحی دارید. اما اگر این افتادگی خفیف باشد و مشکلی در ظاهر شما ایجاد نکند نیاز به جراحی ندارید. شما چه عامل دیگری را در پتوز موثر میدانید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.