با انواع درمان های کلینیکی لک پوستی آشنا شوید
لکههای پوستی میتوانند برای هرکسی آزاردهنده باشند و ظاهری ناخوشایند به صورت بدهند. امروزه درمان های متعدد و البته موثری برای لکهای پوستی ابداع شدهاند که میتوانند برای افرادی که این مسئله برایشان آزاردهنده است، مفید باشد. برای آشنایی بیشتر با انواع درمان کلینیکی لک پوستی با ما در کلینیک تخصصی پوست و مو آتریسا همراه باشید.

لک پوستی را بهتر بشناسید
لکههای تیره روی پوست که تحت عنوان هایپرپیگمنتاسیون هم شناخته میشود به وضعیتی گفته میشود که بعضی از نواحی پوست نسبت به سایر نواحی ملانین یا رنگدانه بیشتری تولید کند.
لکههای تیره پوستی دلیلی برای نگرانی نیستند و به درمان نیاز ندارند، اما بعضی از افراد دوست دارند به خاطر مسائل زیبایی آن را حذف کنند. این لکهها به دلایل مختلفی ایجاد میشوند که بسته به علت، نامهای متفاوتی به خود میگیرند.
این لکهها معمولا روی صورت، شانه و پشت دست ایجاد میشوند و رنگ آنها از قهوهای روشن تا تیره متغیر است. البته رنگ لکههای پوست بسته به رنگ پوست متغیر خواهد بود. این لکهها همان بافت پوست هستند و هیچ برجستگی خاصی یا درد ندارند.
علل زیر از شایعترین دلایل ایجاد لک پوستی محسوب میشوند:
قرارگیری در معرض تابش خورشید
به لکههایی که ناشی از تابش آفتاب باشند، لکههای خورشیدی یا کبدی هم میگویند. این لکهها پس از قرارگیری طولانیمدت در معرض آفتاب یا دستگاه سولاریوم ایجاد میشوند. صورت، دست و بازو شایعترین نواحی میزبان لکههای خورشیدی هستند.
تغییرات هورمونی
ملاسما نوعی بیماری پوستی است که منجر به ایجاد تکههای کوچک رنگدانه روی پوست میشود. این عارضه در زنان باردار شایعتر است. پزشکان معتقدند تغییرات هورمونی میتواند در تحریک ملاسما و ایجاد آن موثر باشد.

عوارض دارویی و تحریک لوازم آرایشی
بعضی از داروها میتوانند پوست را تحریک کنند و باعث افزایش رنگدانههای پوستی شوند. داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، تتراسایکلینها و داروهای روانگردان از جمله شایعترین داروهایی هستند که چنین عارضهای را روی پوست ایجاد میکنند.
علاوه براین، گاهی محصولات آرایشی میتوانند باعث تحریک پوست و درنتیجه ایجاد رنگدانه روی آن شوند.
التهاب
گاهی پس از یک دوره التهاب روی پوست، شاهد بروز لکه خواهید بود. اگزما، پسوریازیس، آسیبهای پوستی و آکنه باعث ایجاد التهاب در پوست میشوند و میتوانند دلیلی برای بروز لکههای پوستی باشند.
التیام زخم
گاهی آثار زخمهایی مانند زخم سوختی، بهبود گزیدگی یا بریدگی به صورت لکه روی پوست باقی میماند. البته این لکهها معمولا پس از مدتی بهبود مییابد.
دیابت
دیابت یکی از مشکلاتی است که میتواند باعث تیره شدن نواحی پوست شود. گاهی لکههای ناشی از دیابت با لکههای ناشی از افزایش سن اشتباه گرفته میشود.
درمانهای کلینیکی لک پوستی
همانطور که گفتیم، لک پوستی به درمان خاصی نیاز ندارند اما گاهی وجود آنها برای افراد آزاردهنده و ناخوشایند بهنظر میرسد و به همین دلیل دنبال درمان میروند.
درمان لک پوستی بسته به علل ایجاد و شدت، میتواند خانگی و کلینیکی باشد. گاهی مشکل با کرمهای لایهبردار یا روشنکننده حل میشود و به درمان مداخلهای نیاز ندارد. اما گاهی مشکل به رسیدگی و درمان کلینیکی نیاز دارد که بسته به نوع مشکل میتواند یکی از موارد زیر باشد:
استفاده از لیزر درمانی برای رفع لک پوستی
لیزرها در زیبایی و رفع مشکلات پوستی کاربرد وسیعی دارند. امروزه انواع مختلفی از لیزر وجود دارد که برای از بین بردن لکههای پوستی از پالسهای شدید نوری استفاده میکنند. نور ملانین را هدف قرار میدهد و لکههای تیره را از بین میبرد. بسته به میزان درگیری پوست ممکن است به یک یا چند جلسه درمانی نیاز داشته باشید.
میکرودرم ابریژن
میکرودرم ابریژن نوعی دستگاه است با لایهبرداری سطحی از پوست، آن را به تحریک کلاژن بیشتر و بازسازی وادار میکند. این روش بیخطر و کمعارضه میتواند درمانی موفق برای لک پوستی باشد. برای تکمیل درمان با میکرودرم ابریژن به بیش از ده جلسه نیاز خواهید داشت.
لایهبرداری شیمیایی برای درمان لکه های پوستی
کرمهای لایهبردار خانگی درصد لایهبرداری کمی نسبت به لایهبردارهای کلینیکی دارند و به همین دلیل برای استفاده در منازل مناسب و بیضرر بهنظر میرسند. این کرمها به دلیل لایهبرداری کم و سطحی گاهی جوابگوی نیاز بیمار نیستند و برای درمان باید از محلولهای شیمایی قویتری استفاده کرد. لایهبردارهای شیمیایی در مطب و توسط پزشک روی پوست مالیده میشوند تا با از بین بردن سطوح بیرونی پوست آن را به بازسازی پوست وادار کند. تکرار این کار میتواند لکههای پوستی را از بین ببرد.
سرما درمانی نیز برای درمان لک پوستی کاربرد دارد
کرایوتراپی یا سرمادرمانی روشی است که در آن پزشک با استفاده از نیتروژن مایع لکههای تیره پوست را منجمد میکند. این فرآیند به سلولهای ملانین آسیب میزند و آن را از بین میبرد. معمولا پوست پس از کرایوتراپی روشنتر میشود و ظاهری یکدستتر یپدا میکند.

PRP یکی دیگر از روشهای درمان لک پوستی است
PRP یا استفاده از سلولهای بنیادی یکی دیگر از روشهای درمان لک پوست است که پزشکان در آن با استفاده از سلولهای بنیادین هر فرد درمانی اختصاصی برای لکهای پوستی و ظاهر پوست ارائه میدهند. در این روش از سلولهای خون و قسمت پشت گوش موادی به دست میآید که طی فرآیند خاصی مجددا به بدن تزریق میشود.
از آنجایی مواد استفاده شده در PRP از سلولهای بنیادین فرد هستند و از محصولات دیگری در آنها استفاده نمیشود، این درمان برای بدن بیضرر است و عوارض جانبی ندارد.
کرمهای روشنکننده
کرمهای روشنکننده تاثیری تدریجیتر از سایر درمانهای لک پوستی دارند و معمولا چندماه طول میکشد تا ظاهر لکهها را کاهش دهند.
این کرمها معمولا از هیدروکینون که ماده فعال این کرمها است استفاده میکنند تا تولید ملانین را کاهش دهند.
گاهی مراکز ارائهدهنده خدمات پوستی برای یکدست کردن ظاهر پوست، تزریق مواد روشنکننده را پیشنهاد میدهند که البته این مواد معمولا از سازمانهای غذا و داروی معتبر دنیا، تاییدیه ندارند. به همین دلیل اگر با چنین پیشنهادی مواجه شدید، حتما از قبل با پزشک مشورت کنید تا از بیخطر بودن آن مطمئن شوید.
تشخیص روش مناسب درمان لک پوستی و جمع بندی
در این مقاله با درمان کلینیکی لک پوستی بهصورت اجمالی آشنا شدید. درنهایت باید بدانید که تشخیص روش مناسب برای درمان برعهده پزشک است و به عوامل متخلفی مانند سابقه پزشکی، علل ایجاد لک و حساسیتهای دارویی شما بستگی دارد. به همین دلیل بهتر است انتخاب روش درمانی را به پزشک واگذار کنید و با درنظر گرفتن میزان اثرگذاری هر روش و داشتن اهداف واقعبینانه، درمان خود را پیگیری کنید. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره از پزشک با ما در کلینیک تخصصی پوست و مو آتریسا در ارتباط باشید.
باسلام احترامات دقیقا صورتم مقداری لکه های وجود دارد که میخواهم از بین برود من دقیقا باید چیکار کنم؟
سلام وقتتون بخیر
باید حضوری تشریف بیارید تا پزشک معاینه کنند وبهترین درمان رو بهتون پیشنهاد کنند.