علائم قارچ سر و راهکارهای درمانی آن

پوست و زیبایی
4.6
(29)

قارچ سر یا کرم حلقوی کف سر در واقع کرم نیست بلکه نوعی عفونت قارچی است. علت نامگذاری آن به این دلیل است که این قارچ ها باعث ایجاد علائم دایره ای شکل روی پوست می شوند. این دایره ها اغلب با مرکز های مسطح و مرزهای برآمده هستند. این عفونت معمولا روی کف سر و ساقه های مو اثر می گذارد و باعث ایجاد قسمت های پوسته پوسته همراه با خارش می شود.

دلایل گسترش قارچ سر

قارچی به نام درماتوفیت باعث ایجاد کرم حلقوی کف سر می شود. قارچ ها موجوداتی هستند که روی بافت های مرده مانند ناخن ها، موها و لایه بیرونی پوست شما رشد می کند. درماتوفیت ها محیط های گرم و مرطوب را ترجیح می دهند، بنابراین روی پوست عرق کرده رشد می کنند. ازدحام بیش از حد و رعایت نکردن مسائل بهداشتی می تواند باعث گسترش این بیماری شود.

میزان سرایت

کرم حلقوی سر به شدت مسری است. همچنین این بیماری بیشتر در کودکان دیده می شود اما ممکن است هر شخصی و با هر سنی را مبتلا کند.

روش های انتقال قارچ سر

این قارچ به لایه خارجی پوست کف سر و موها حمله می کند و به این دلیل موها می شکند. روش های انتقال این قارچ شامل موارد زیر است:

از طریق انسان به انسان

این قارچ می تواند از طریق تماس مستقیم پوست با پوست فرد آلوده منتقل شود. این قارچ به راحتی بین افراد به خصوص در میان کودکان گسترش می یابد. حتی ممکن است با لمس فرد آلوده نیز به آن مبتلا شد.

از طریق حیوان به انسان

فرد می تواند با تماس با حیوان آلوده مبتلا شود. حیوانات خانگی مانند سگ و گربه نیز می تواند این نوع قارچ را منتقل کند. همچنین حیوانات مزرعه ای مانند بز، گاو، اسب و خوک نیز می تواند ناقل این نوع قارچ باشند. اگرچه این حیوانات ممکن است هیچ علائمی مبنی بر اینکه به این قارچ مبتلا هستند نداشته باشند.

از طریق اشیا به انسان

تماس با وسایلی که آلوده باشد نیز می تواند فرد را مبتلا کند مانند لباس، حوله، ملحفه، شانه و برس های مو.

علائم بیماری قارچ سر

رایج ترین علامت این بیماری خارش کف سر است. بخش هایی از مو در نزدیکی کف سر ممکن است بشکند و نواحی پوسته دار، قرمز و طاس باقی بماند. ممکن است نقطه های سیاهی در جاهای که مو می شکند دیده شود. در صورت عدم درمان، این نواحی به تدریج بزرگ شده و دچار ریزش مو می شوند.

سایر علائم بیماری قارچ پوست سر:

  • موهای شکننده
  • کف سر حساس و دردناک
  • تورم غدد لنفاوی
  • تب خفیف

در موارد شدیدتر ممکن است تورم های پوسته ای به نام کریون ایجاد شود که چرک قابل تخلیه دارند. این امر می تواند باعث ایجاد لکه هایی با طاسی دائمی و زخم شود.

درمان بیماری قارچ سر

پزشک به احتمال زیاد برای فرد مبتلا به این قارچ داروهای ضد قارچ و شامپوی ضد قارچ تجویز می کند.

داروهای ضد قارچ

داروهای ضد قارچ اصلی برای درمان کرم حلقوی عبارتند از: گریزئوفولوین (Grifulvin V, Gris-PEG) و تربینافین هیدروکلراید (Lamisil). این داروها باید حدود 6 هفته مصرف شوند. همچنین این داروها ممکن است عوارض جانبی نظیر اسهال و ناراحتی معده ایجاد کنند. پزشکان مصرف این داروها را با غذای پرچرب مانند کره بادام زمینی یا بستنی پیشنهاد می کنند.

بیماری قارچ سر

عوارض جانبی مصرف گریزئوفولوین

  • حساسیت به آفتاب
  • استفراغ
  • خستگی
  • سرگیجه
  • غش
  • واکنش های آلرژیک
  • سردرد

عوارض جانبی تربینافین هیدروکلراید

  • درد معده
  • خارش
  • کاهش یا تغییر قدرت چشایی
  • تب
  • سردرد
  • در موارد نادر، مشکلات کبدی

شامپوهای درمانی

پزشک ممکن است شامپوهای درمانی را به منظور از بین بردن قارچ ها و جلوگیری از گسترش عفونت تجویز کند. این شامپوها محتوی ماده ضد قارچ فعال کتوکونازول یا سلنیوم سولفید می باشند. برای استفاده از این شامپو باید اجازه دهید 5 دقیقه روی سر بماند. استفاده از این شامپوها تنها از گسترش این قارچ ها جلوگیری می کنند ولی آن را از بین نمی برند. باید این درمان با مصرف داروهای خوراکی همراه باشد.

بهبودی و عفونت مجدد

کرم حلقوی به آرامی درمان می شود. ممکن است بیش از یک ماه طول بکشد تا فرد مبتلا شاهد بهبود این بیماری باشد. فرد مبتلا باید صبور باشد و همه مراحل درمان را طبق راهنمایی پزشک طی کند. همچنین امکان ابتلا به این قارچ بیش از یک بار وجود دارد. این بیماری به سختی درمان می شود. بنابراین بهتر است اعضای خانواده و حیوانات خانگی هم برای کمک به جلوگیری از انتقال این بیماری بررسی شوند. همچنین از استفاده مشترک از حوله، شانه، کلاه و دیگر وسایل شخصی بپرهیزید و وسایل شخصی نام برده را ضدعفونی کنید. همین طور بهتر است که ملحفه و روبالشتی ها مرتب شسته شود.

جلوگیری از ابتلا به بیماری قارچ سر

این بیماری رایج و مسری است و پیشگیری از آن سخت است. کودکان نسبت به ابتلا به این بیماری بسیار آسیب پذیر هستند.

آموزش خود و دیگران:

بهتر است کودکان خود را نسبت به استفاده مشترک از شانه و دیگر لوازم شخصی آگاه کنید.

شستن مداوم مو با شامپو:

باید موهای کودکان را به خصوص بعد از اصلاح شسته شود. استفاده از برخی محصولات کف سر مانند روغن نارگیل یا پمادهایی حاوی سلنیوم می تواند به پیشگیری از این بیماری کمک کند.

پوست را تمیز و خشک نگه دارید:

شستن دست ها به خصوص بعد از بازی با حیوانات خانگی و رعایت دیگر موارد بهداشت عمومی می تواند به پیشگیری از گسترش این بیماری کمک کند.

مراقبت از حیوانات خانگی:

تشخیص این بیماری در حیوانات خانگی سخت است و بارزترین علامت آن لکه های طاس است.

اجتناب از استفاده از لوازم شخصی:

به فرزندان خود یاد بدهید که به دیگران اجازه ندهند تا از لوازم شخصی آن ها مانند لباس حوله، شانه و .. استفاده کنند.

چقدر این مطلب برای شما مفید بود؟

با انتخاب ستاره ها به مطلب امتیاز دهید!

میانگین رضایت کاربران 4.6 / 5. تعداد رای: 29

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 پرسش و پاسخ

  1. سلام وقت بخیر.امروز متوجه شدم که جلوی سرم قارچ زده و پیش دکتر هم رفتم که شامپوی کتوکونازول برام تجویز کرد‌.میخوام بدونم که چند وقت طول میکشه تا قارچ ها از بین برن و اینکه بعد از خوب شدن مجددا موهای ریخته شده رشد میکنن؟
    با تشکر

    1. سلام وقت بخیر
      مدت زمان بهبودی به شدت قارچ بستگی دارد؛ اما ممکن است به 4 تا 8 هفته زمان احتیاج داشته باشد.
      پیشنهاد می شود برای درمان موهای ریخته شده از دارو یا روش هایی مثل مزوتراپی، پی آر پی و … زیر نظر پزشک استفاده کنید.

  2. سلام ،براثر بیماری قارچی که پسرم مبتلا شده بود پوست سرش عفونت کرد و تمام موهای آن قسمت با ریشه از بین رفته والان که یک سال میگذره خیلی کم مو رشد کرده ممنون میشم اگه راهنمایی کنید

    1. سلام وقت بخیر

      باید به پزشک مراجعه کنید تا بهترین روش برای درمان را به شما پیشنهاد دهند.

    2. باسلام خانم محترم مطلب رونشربدیدحوله شخصی پسرتون رودرمنزل درمحل تقریبابدون نورودرمحل مرطوب خشک میکنیداکثرمردم اینکارومیکنندحوله راحتمادرمعرض تابش مستقیم نورخورشیدقراربدیدشستن مکررحوله ضرورت نداردمطمعن باشیدمیکروب درمحل تاریک ومرطوب رشدمیکندلطفانشربدید

دکمه بازگشت به بالا