مو

درمان ریزش مو و بررسی عوامل آن

4.7
(9)

عوامل مختلفی از بیماری گرفته تا تغذیه نامناسب، عدم تعادل هورمونی و استرس شدید می‌توانند در ریزش مو نقش داشته باشند. اگر موهای شما نازک شده است و قسمتی از موها دچار طاسی شده باید ریشه مشکل را پیدا کنید تا بهترین درمان را برای موهای خود انجام دهید.

اهمیت درمان ریزش مو

موهای سالم، پرپشت و خوش حالت چیزی است که شما را با دیگران متمایز می‌کند. ظاهر موها تاثیر زیادی روی اعتماد به نفس افراد می‌گذارد و زمانی که فردی دچار ریزش مو می‌شود، عزت نفس به شدت آسیب می‌بیند. این موضوع کاملاً طبیعی است و شاید شما به دنبال راه‌های درمان ریزش مو بگردید.

ریزش مو چه به صورت طاسی باشد چه به صورت نازک شدن تارهای مو یکی از عوارض مشکلات سلامتی بدن است که باید درمان شود و زمانی که مشکل درون بدن حل شود، مشکل ریختن موها کمرنگ‌تر خواهد شد. البته در برخی شرایط مثل آلوپسی ممکن است ریزش مو دائمی باشد.

عوامل ریزش مو

چرخه رشد مو چیست؟

 مو سه چرخه را طی می‌کند:

  • مرحله آناژن (مرحله رشد) از دو سال تا هشت سال ممکن است طول بکشد. این مرحله به صورت کلی حدود 85 تا 90 درصد از موهای شما را تشکیل می‌دهد.
  • مرحله کاتاژن ( مرحله گذار) زمانی است که فولیکول‌های مو کوچک می‌شوند و حدود دو تا سه هفته زمان می‌برد.
  • مرحله تلوژن (مرحله استراحت) حدود دو تا چهار ماه زمان می‌برد. در پایان این مرحله موها می‌ریزند.

موهای کوتاه‌تر مثل مژه، موهای بازو، پا و ابروها فاز آناژن کوتاهی دارند، حدود یک ماه. موهای سر تا شش سال حتی بیشتر دوام می‌آورند.

انواع ریزش مو

به صورت کلی 3 نوع ریزش وجود دارد:

  • آناژن افلوویوم: آناژن افلوویوم به دلیل مصرف برخی داروها فولیکول مو در حال رشد را مسموم می‌کند یکی از دلایل می‌تواند شیمی درمانی باشد.
  • تلوژن افلوویوم: تلوژن افلوویوم این نوع ناشی از افزایش تعداد فولیکول‌های مو است که به فاز تلوژن می‌رسند، که مرحله ریزش مو است.
  • آلوپسی آندروژنتیک: آلوپسی آندروژنتیک/ آلوپسی الگوی زنانه/ ریزش الگوی موی زنانه یا طاسی شایع‌ترین نوع ریزش است که موها در بالای سر و کناره‌ها نازک می‌شوند.

 علائم ریزش مو

علامت اصلی آلوپسی ریختن بیش از حد نرمال مو است، تشخیص اینکه ریزش موها در چه مرحله‌ای است کار راحتی نیست.

برخی علائم عبارتند از:

  • نازک شدن موها
  • ریزش موی بیش از حد نرمال پس از شانه کردن موها.
  • لکه‌های طاسی که اندازه متفاوتی دارند و در طول زمان پیشروی می‌کنند.
  • ریختن بیش از اندازه مو هنگام استحمام
  • درد یا خارش، اگر بیماری پوستی زمینه‌ای داشته باشید که باعث ریختن موها می‌شود، در پوست سر احساس درد یا خارش می‌کنید.
ریزش مو

علت ریزش مو

پیدا کردن علت ریختن موها نیاز به تشخیص پزشک و انجام آزمایش دارد اما به طور کلی چند دلیل برای ریزش موها وجود دارد.

تیروئید

کم کاری یا پرکاری تیروئید می‌تواند باعث ریختن مو شود. این موضوع به علت عدم تعادل هورمونی اتفاق می‌افتد، هورمون‌ها به تنظیم تقریبا تمام عملکردهای بدن از جمله رشد مو کمک می‌کنند. دریافت درمان مناسب برای کنترل هر یک از بیماری‌های تیروئید، هورمون‌ها را کنترل می‌کند، ریختن مو را کنترل می‌کند و به مو اجازه می‌دهد دوباره رشد کند.

نازک شدن مو بعد از بارداری

سایر مشکلات هورمونی که در طول مدت بارداری یا بعد از آن پیش می‌آید نیز می‌تواند باعث ریختن موها شود. بعد از بارداری مدتی طول می‌کشد تا سطح هورمون‌ها به حالت عادی برگردد، بنابراین برای مادران پس از زایمان اصلا غیرعادی نیست که متوجه نازک شدن مو یا حتی تکه‌هایی از طاسی شود.

این موضوع حدود 3 ماه پس از تولد نوزاد رخ می‌دهد. البته جای نگرانی ندارد و همانطور که بقیه بدن بهبود پیدا می‌کند، فولیکول‌های مو نیز بهبود پیدا می‌کنند. ریختن مو موقتی است و موها دوباره رشد خواهند کرد.

مصرف برخی داروها

ریختن مو و نازک شدن آن یکی از عوارض جانبی تعدادی از داروهای مصرفی برای برخی بیماری‌هاست. داروهای رقیق کننده خون، داروهای ضد بارداری خوراکی، داروهای افسردگی می‌توانند منجر به طاسی شوند. مصرف بیش از حد ویتامین A و داروهای مبتنی بر ویتامین A به نام رتینوئیدها نیز می‌تواند باعث ریختن مو شود.

برخی از داروهای شیمی درمانی که برای درمان سرطان استفاده می‌شوند باعث کچلی و ریختن موها می‌شوند، زیرا سلول‌های سرطانی را از بین می‌برند. همانطور که موها معمولا بعد از شیمی درمانی دوباره رشد می‌کنند، پس از قطع مصرف داروهایی که باعث ریختن مو می‌شوند نیز مو باید رشد کند.

انواع مختلف آلوپسی

 آلوپسی در انواع مختلف باعث طاسی یا ریختن مو می‌شود. این بیماری ممکن است حتی باعث ریختن موهای بدن شود. دلایل متعدد ژنتیکی باعث این مشکل می‌شود.

ضربه فیزیکی

هنگامی که بدن تحت استرس فیزیکی جدی باشد، چرخه طبیعی رشد و استراحت مو مختل می‌شود و در نتیجه ریختن مو اغلب به شکل نازک شدن مو رخ می‌دهد. هر گونه شوک وارده به سیستم، مثل تصادف شدید، عمل جراحی و سوختگی می‌تواند به فولیکول مو شوک وارد کند و در نتیجه تا 75 درصد از موهای شما می‌ریزند و گاهی اوقات چند ماه پس از واقعه رخ می‌دهد.

تاثیر استرس در ریزش مو

هنگامی که در زندگی با یک مشکل استرس‌زا مثل طلاق، ورشکستگی، از دست دادن خانه یا مرگ عزیزان استرس قابل توجهی به بدن وارد می‌شود که چرخه زندگی را مختل می‌کند و ممکن است باعث شود موهای شما بریزند. اما زمانی که استرس تحت کنترل قرار بگیرد معمولا رشد طبیعی مو بازیابی می‌شود.

ریزش مو

رژیم غذایی

ویتامین‌ها و مواد مغذی ضروری از یک رژیم غذایی سالم دریافت می‌شوند. تغذیه نامناسب، رژیم غذایی محدود کننده، رژیم‌های سخت می‌تواند منجر به انواع کمبود مواد مغذی شوند که این موضوع باعث ریختن موها هم می‌شود.

استفاده بیش از حد از ابزار حرارتی مو

تلاش برای ایجاد مدل موی شیک، در واقع می‌تواند آسیب و شکستگی قابل توجهی به تارها وارد کند که موها را نازک می‌کند. شامپو زدن یا سشوار کشیدن بیش از حد و مکرر، استفاده مکرر از ابزارهای حرارتی مو، کشیدن موها مثلا برای حالت دم اسبی همگی می‌توانند باعث ریختن موها شوند.

چگونه می‌توان از ریزش مو جلوگیری کرد؟

برای به حداقل رساندن ریختن موها چند اقدام می‌توان انجام داد:

  • موها را سفت نبندید و سعی کنید حالت موهای خود را شل نگه دارید. اگر به صورت مرتب موهای خود را با کش دم اسبی حالت می‌دهید، سعی کنید آن‌ها را شل نگه دارید تا فشار زیادی به موها وارد نشود.
  • پس از شستن موها، آن را خشک کنید. پس از حمام با حوله به تدریج موها را خشک کنید.
  • از دست زدن به موها خودداری کنید. تا حد امکان سعی کنید موهای خود را نکشید، نپیچانید یا مالش ندهید.
  • سعی کنید رژیم غذایی متعادل از مواد غنی و مغذی را داشته باشید. سعی کنید مقدار زیادی آهن و پروتئین در میان وعده و غذاهای خود بگنجانید.
  • از شامپوهای ملایم برای شستشوی موها استفاده کنید. اگر موهای بسیار چرب ندارید، موهای خود را یک روز در میان یا کمتر بشویید.
  • محصولات و ابزارهای حالت دهنده مو از عوامل رایج ریختن مو هستند. اگر تصمیم به حالت دادن مو با وسایل حرارتی دارید این کار را زمانی انجام دهید که موها خشک است و از کمترین درجه استفاده کنید.

درمان ریزش مو

درمان موثر ریزش مو با پیدا کردن علت آن شروع می‌شود. برای تشخیص دقیق، مراجعه به متخصص پوست کمک کننده خواهد بود. پزشک متخصص پوست اطلاعات عمیقی از علل متعدد ریزش مو دارد و برای هر نوع ریزش مو درمان خاصی را در نظر می‌گیرد.

hair-loss-c.jpg

متخصص پوست چگونه متوجه می‌شود چه چیزی باعث ریزش مو شده است؟

برای تعیین دقیق علت ریزش مو، متخصص پوست با جمع‌آوری اطلاعات شروع می‌کند. پرسیدن سوالات اولیه، مهم است که شما بدانید چه مدت ریزش مو داشته باشید و آیا به سرعت ایجاد شده است یا خیر.

  • به پوست سر، ناخن‌ها و هر ناحیه دیگری که دچار ریزش است دقت کنید. این موضوع سرنخ‌هایی در مورد آنچه اتفاق افتاده است به پزشک می‌دهد.
  • ممکن است متخصص موهای شما را با ملایمت بکشد برای اینکه در مورد نحوه رشد موها و اینکه موهای شما مستعد شکستن است یا خیر اطلاعاتی را جمع کند.
  • در برخی موارد که بیمار مشکوک به بیماری خاص، کمبود ویتامین، عدم تعادل هورمونی یا عفونت باشد، ممکن است نیاز به آزمایش خون یا بیوپسی پوست سر باشد که در مطب قابل انجام است.

در برخی موارد پزشک با گرفتن اطلاعات بالا می‌تواند علت ریزش مو را به شما بگوید. گاهی اوقات ممکن است متخصص نیاز به اطلاعات بیشتری داشته باشد.

سخن آخر

ریختن موها ممکن است باعث ناراحتی شما شود. چه به دلیل ژنتیک، استرس یا بیماری باشد اغلب قابل درمان است و راه‌های مختلفی برای درمان و پیشگیری از آن وجود دارد. به محض اینکه متوجه این مشکل شدید و موهای شما به طور غیرعادی شروع به ریزش کرد به متخصص پوست و مو مراجعه کنید تا درمان را با مشورت شروع کنید. به نظر شما دلایل ریزش مو چه مشکلاتی می‌تواند باشد؟ منتظر نظرات شما هستیم.

چقدر این مطلب برای شما مفید بود؟

با انتخاب ستاره ها به مطلب امتیاز دهید!

میانگین رضایت کاربران 4.7 / 5. تعداد رای: 9

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا