تبخال چیست،چگونه ایجاد و درمان می شود؟

پوست و زیبایی
4.8
(26)

تبخال یک عفونت ویروسی بسیار شایع است که اغلب به زخم مخصوص سرماخوردگی شناخته می شود. اسم ویروسی که عامل تبخال است هرپس سیمپلکس Herpes simplex می باشد که دو نوع متفاوت دارد,

تبخال

ویژگی های ظاهری تبخال

ویژگی های ظاهری آن ها به این صورت است: کوچک، دارای محتویات مایع و تشکیل شدن روی لب و در اطراف آن. تبخال معمولا تاول های کوچکی هستند که گروهی در کنار هم ایجاد می شوند. معمولا بعد از تخلیه شدن مایع درون آن ها پوسته های تبخال تا چند روز بر روی ناحیه باقی می ماند. مدت زمان بهبودی آن بین دو تا سه هفته می باشد و رد و اثری از خود به جای نمی گذارد.

راه های انتقال تبخال

تبخال از طریق تماس مستقیم انتقال پیدا می کند و بر اثر استفاده از لوازمی مانند حوله صورت، لیوان، رژ لب و … قابلیت سرایت از فردی به فرد دیگر را دارد. هر دو نوع ویروس هرپس سیمپلکس بر روی دهان و ناحیه تناسلی باعث تشکیل تبخال می شوند.

مراحل ایجاد تا بهبود

تبخال مراحل مختلفی از زمان ایجاد تا بهبودی کامل دارد. بسیاری از افراد در روز اول دچار سوزش، خارش و درد می شوند. بعد از این مرحله حالت تاول بوجود می آید که محتویات مایع در داخل زخم ها تشکیل می شود. در نهایت زخم ها پوسته پوسته شده و مایع داخل آن ها به بیرون ترشح می کند و با خشک شدن تبخال شروع به بهبودی می نماید.

علائم و نشانه های تبخال

علائم و نشانه های بروز تبخال کاملا به علائم سرماخوردگی وابسته هست مانند: سوزش گلو، سردرد، دردهای عضلانی، تب، تورم غدد لنفاوی و … . هنگامی که شخصی یکبار دچار این ویروس می شود احتمال باقی ماندن آن در سلول های عصبی پوست بسیار زیاد است و ممکن است با یک تحریک مجدد در همان نواحی قبلی ظاهر شود.

عود کردن هرپس سیمپلکس بر اثر عواملی مانند تب، تغییرات هورمونی، فشار، خستگی، نور مستقیم خورشید، تغییرات در سیستم ایمنی بدن و هرگونه آسیب به پوست اتفاق می افتد. همچنین ممکن است برای کودکان زیر 5 سال در دوره سرماخوردگی، تبخال در داخل دهانشان ایجاد گردد و احتمال اشتباه شدن با آفت دهانی وجود دارد.

چه افرادی در معرض ابتلا هستند

تقریبا همه افراد به طور یکسان در معرض ابتلا به این ویروس هستند حتی اگر از قبل هیچ گونه علائمی نداشته باشند. اما بعضی از افراد بیشتر از دیگران در معرض ابتلا قرار دارند: کسانی که سیستم ایمنی ضعیف دارند، مبتلایان به درماتیت آتوپیک (اگزما)، بر اثر شیمی درمانی و …

چه زمانی نیاز است که به پزشک مراجعه کنیم؟

هنگامی که سیستم ایمنی بدن ضعیف باشد و تبخال بیشتر از زمان گفته شده بر روی ناحیه باقی بماند و علائم آن تشدید شود باید حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید. همین طور اگر فردی در طول یک سال بیش از سه بار به تبخال دچار شود باید به پزشک خود اطلاع دهد.

درمان تبخال

برای درمان قرص و پماد ضد ویروسی استفاده می شود که شدت زخم را کاهش می دهند و روند بهبود را تسریع می بخشند.

در برخی موارد پزشک دارو و پماد ضد ویروسی مثل Acyclovir (Zovirax)، Valacyclovir (Valtrex)، Famciclovir، Penciclovir (Denavir)، برای شما تجویز می کند تا به طور مرتب از آن مصرف کنید. در نهایت استفاده از مرطوب کننده لب و کمپرس یخ می تواند به بهبود وضعیت تبخال کمک کند. همواره برای کاهش تب و سرماخوردگی از مسکن ها کمک می گیریم و با ورود مسکن ها به بدن از شدت علائم این ویروس نیز کاسته می شود.

دیگر نواحی که ممکن است این ویروس بروز کند:

این ویروس گاهی به نوک انگشتان (هرپس ویتلو) و چشم‏ها (هرپس کراتیتیس) انتقال پیدا می کند و مشکلاتی برای این نواحی بوجود می آورد.

چقدر این مطلب برای شما مفید بود؟

با انتخاب ستاره ها به مطلب امتیاز دهید!

میانگین رضایت کاربران 4.8 / 5. تعداد رای: 26

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 پرسش و پاسخ

    1. سلام وقت بخیر
      تبخال به شدت واگیردار هستش به همین خاطر مهم ترین راه پیشگیری عدم استفاده از ابزار و وسایلی از شخص مبتلا هست که مستقیم با ناحیه تبخال در تماس هستن

دکمه بازگشت به بالا