علت جوش زدن صورت نوزاد + درمان
علت جوش زدن صورت نوزاد یک نوع بیماری شایع یعنی آکنه است که اغلب نوزادان را درگیر میکند. بعضی از نوزادان با جوش و یا لک پوستی متولد میشوند و در چند هفته ابتدایی زندگی خود به آکنه مبتلا می شوند. این نوع آکنه ضرری برای نوزاد ندارد و خود به خود از بین میرود. در ادامه این مقاله از کلینیک آتریسا به تمامی جوانب، درمانها و موارد حاد آن هم خواهیم پرداخت با ما همراه باشید.
علائم جوش صورت نوزادان
جوش صورت نوزادان یک بیماری کوتاه مدت و شایع است که موجب ایجاد جوشهای آکنه در صورت و سینه نوزاد می شود. علائم جوش صورت در نوزادان مشابه جوش در بزرگسالان است. موجب یکسری برجستگیهای کوچک یا جوش های پوستی روی پوست نوزادتان می شود. اغلب تنها چند روز تا چند هفته طول می کشد.
از جمله نام ها دیگر جوش نوزادی، پوسچولوز سفالیک نوزادان و یا آکنه نوزادی است.

جوش نوزادی چقدر طول می کشد؟
جوش و آکنه نوزادی به صورت متوسط در حدود 2 هفتگی نوزاد رخ میدهد. بعضی از نوزادان هم با آکنه متولد میشوند و در عرض چند هفته این آکنه از بین میرود. این نوع آکنه بین 2ماه الی 1سال روی صورت نوزاد ایجاد میشوند. علائم آکنه نوزادی ممکن است بیشتر از جوش و برآمدگی های معمول باشند و شامل جوش های سر سیاه هم باشد. اگر کودک شما پس از 2ماهگی به جوش و آکنه مبتلا شد، به پزشک مراجعه کنید. گاهی ممکن است مدت زمان بیشتری طول بکشد تا جوش صورت نوزاد برطرف شود.
جوش نوزادی چقدر شایع است؟
جوش نوزادی ممکن است هر نوزاد تازه متولد شده را پیش از 2ماهگی درگیر کند. به طور حدودی 20٪ یا بیش از 1 نوزاد از هر 5 نوزاد سالم را تحت تاثیر خود قرار می دهد.
جوش نوزاد چگونه است؟
جوش نوزادی در بدو تولد میتواند وجود داشته باشد و یا پیش از 2 ماهگی پیش بیاید و شکل آن مانند آکنه خفیف نوجوانان یا بزرگسالان است. ویژگی جوش نوزادی شامل:
- برجستگیهای کوچک قرمز تا بنفش که متورم شدهاند. (پاپول)
- برجستگیهایی که حاوی چرک هستند که با حلقهای قرمز تا بنفش یا قهوه ای تیره (پوستول) احاطه شدهاند.
جوش کودک شما هنگام گریه بیشتر مشخص میشود. بعلاوه اگر جوش نوزادی داشته باشد، جوشهای سرسیاه نخواهد داشت.
علائم جوش نوزادی در کجا ظاهر میشود؟
جوش نوزادی در صورت، سینه و پشت کودکان دیده میشود. نواحیای که بیشتر اوقات این جوشها مشاهده میشوند، شامل موارد زیر است:
- گونهها
- بینی
- پیشانی
- چانه
- پوست سر
- گردن

جوش و آکنه نوزادی چه مراحلی دارد؟
جوش نوزادی به چه صورت ایجاد میشود؟ جوشها پیش از اینکه به جوشهای برجسته تبدیل شوند، به شکل نقاط کوچک و تغییر رنگ پوست صورت شروع شوند. زمانی که التهاب جوشها کمتر میشود اندازهشان هم کاهش پیدا میکند. جوشها اغلب موقتی هستند و در عرض چند روز یا چند هفته برطرف می شوند. بعد از اینکه جوشها از بین میروند، پوست کودکتان بدون لک میشود.
چه چیزی باعث جوش نوزاد میشود؟
علت جوش زدن صورت نوزاد چیست؟ تا به حال، دلیل مشخص و دقیقی برای جوش نوزادان شناخته نشده است. جوش به طور معمول بخاطر بسته شدن منافذ پوست صورت ایجاد میشود.
پزشکان مشکوک هستند که جوش نوزادان نتیجه تغییرات هورمونی است. این تغییرات نوزاد شما را در طول تولد و یا چند هفته ابتدای زندگی تحت تاثیر قرار میدهد. هورمونهای جفت روی نحوه تولید سبوم پوست کودکتان تاثیر میگذارد. سبوم مادهای روغنی است که غدد چربی پوست کودکتان برای حفاظت از پوست و موی او میسازد. البته سبوم بیش از اندازه منافذ را مسدود میکند و باعث ایجاد میشود.
بعلاوه، نوزادان چون در زمان تولد پوست حساسی دارند. پوست آنها میتواند به هر چیزی که برای طولانی مدت روی آن باقی بماند، واکنش منفی نشان میدهد.
آیا شیردهی باعث آکنه نوزاد می شود؟
این احتمال وجود دارد که هورمونهای شیر مادر روی هورمون های کودک اش تاثیر بگذارد و می تواند باعث ایجاد جوش شود. جوش نوزاد یک بیماری پوستی موقتی است که بدون هیچ نوع درمان دارویی رفع میشود. این امر نباید روی نحوه تغذیه نوزاد شما تاثیرگذار باشد. جوش نوزادی با رشد نوزادتان و سازگاری بدن او با محیط جدید برطرف میشود. اگر در مورد تاثیر شیر مادر روی پوست نوزاد خود سوالی دارید با پزشک خود صحبت کنید. در ادامه بیشتر به علت جوش زدن صورت نوزاد می پردازیم.
آیا بوسیدن نوزاد باعث جوش می شود؟
بوسههای شما روی گونه کودکتان در زمان تولد او موجب ایجاد جوش برای کودک نمیشود. جوش نوزاد اغلب نتیجه تغییرات هورمونی است که موجب مسدود شدن موقت منافذشان میشود.

جوش نوزاد چگونه تشخیص داده می شود؟
یک پزشک میتواند پوست کودکتان را به منظور تشخیص جوش نوزاد بررسی کند. آزمایش برای تشخیص این وضعیت الزامی نیست. نیازی هم به تشخیص پزشک ندارید. مگر اینکه کودکتان علائم اضافی دیگری داشته باشد.
جوش نوزاد چگونه درمان می شود؟
جوش نوزادی وضعیتی موقت است که بدون درمان از بین میرود. پوست هر نوزادی متفاوت است، در نتیجه اگر پزشک او درمان را توصیه کند. میتواند شامل موارد زیر باشد:
- کرم ضد قارچ مانند کتوکونازول
- استروئید موضعی مانند هیدروکورتیزون
میتوانید مانند لوسیون یا کرم مرطوبکننده، آنها را روی پوست کودکتان بمالید. دستورالعمل های پزشک خود را در مورد اینکه هر چند وقت یکبار باید این داروها را روی پوست کودک خود اعمال کنید، دنبال کنید.
آیا درمان خانگی برای آکنه نوزاد وجود دارد؟
قبل از استفاده از هر نوع محصولی برای رفع جوش صورت کودکتان با پزشک او مشورت کنید. گاهی درمانهای خانگی میتواند پوست ظریف نوزاد شما را تحریک کند.
اگر کودک شما جوش می زند، می توانید با انجام یکسری مراقبت هایی از پوست او به رفع آن کمک کنید. این میتواند شامل موارد زیر باشد:
- پوست کودکتان را به آرامی با آب گرم شستشو دهید. سپس کودکتان را با حوله نرم خشک کنید.
- از لوسیونها و یا روغن ها روی پوست کودکتان و یا محصولاتی که می تواند منافذ پوستش را مسدود کند استفاده نکنید.
- اگر جوش صورت کودکتان از بین نمیرود و یا بعد از چند هفته بدتر شده است، با پزشک او تماس بگیرید.
چگونه میتوانم از جوش نوزادم پیش گیری کنم؟
راهی برای پیشگیری از جوش نوزاد وجود ندارد. شما می توانید به کمک روش های زیر به برطرف شدن آکنه کودکتان کمک کنید:
- دست کم یک بار در روز پوست کودکتان را به آرامی با آب گرم شستشو دهید.
- بعد از اتمام غذا خوردن کودک، باقیمانده غذا روی صورت او را پاک کنید.
- از محصولات مراقبت از پوست چرب روی پوست کودکتان استفاده نکنید.
- جوشهای روی پوست کودک را فشار ندهید.
نتیجه گیری
برای درمان جوش های نوزادی اغلب نیازی به مراجعه به پزشک نیست چون بصورت خود به خودی از بین می روند. اما گاهی که ممکن است شرایط حاد باشد بهتر است به پزشک مراجعه نمایید و از پماد و لوسیون مناسب پوست او استفاده کنید.