رژیم کتوژنیک چیست؟ نکات مهم رژیم کتوژنیک

تناسب اندام
5
(1)

رژیم کتوژنیک یک رژیم غذایی با کربوهیدرات کم و پر چرب است که برای کاهش وزن به کار می رود. در این مقاله به بررسی مزایا ومعایب این نوع رژیم می پردازیم.

رژیم کتوژنیک چیست؟

محدود کردن کربوهیدرات دریافتی و افزایش مصرف چربی منجر به کتوزیس می شود. حالتی که بدن برای صرف انرژی از چربی به جای کربوهیدرات استفاده می کند. با این وجود پیروی از رژیم کتوژنیک بدون نظر پزشک برای بعضی از افراد نامناسب و یا حتی خطرناک می باشد.

رژیم کتوژنیک

عوارض رژیم کتوژنیک و راهکارهای جلوگیری از آن

ممکن است فرد دچار بیماری مرتبط با کتو شود

در رژیم کتو معمولا کربوهیدرات دریافتی بدن در طول روز کمتر از 50 گرم است. به همین دلیل بدن وارد شوک می شود. این حالت در بدن بیماری مشابه با آنفلوآنزا ایجاد می کند. علائم آن شامل سردرد، سرگیجه، خستگی، حالت تهوع و یبوست می شود. بخشی از این علائم به دلیل کمبود آب بدن و عدم تعادل الکترولیتی است که رژیم کتو در بدن ایجاد می کند. ممکن است بعد از گذشت چند هفته این علائم بهبود یابد. بنابراین باید به مقدار زیاد آب بنوشید و غذاهای سرشار از سدیم، پتاسیم و سایر الکترولیت ها مصرف نمایید.

این نوع رژیم ممکن است به کلیه ها استرس وارد کند

غذاهای پرچربی که از حیوانات گرفته می شود مانند تخم مرغ، گوشت، پنیر و … جز رژیم کتو هستند زیرا کربوهیدرات ندارند. مصرف بیش از حد این غذاها در طولانی مدت منجر به ایجاد سنگ کلیه می گردد. زیرا مصرف زیاد محصولات حیوانی اسید خون و ادرار را افزایش می دهد. به همین دلیل همراه با ادرار کلسیم دفع می شود. علاوه بر آن باید توجه کنید که بیماران کلیوی هرگز نباید از رژیم کتوژنیک برای لاغری استفاده کنند. کلیه های ضعیف قادر به از بین بردن اسید خون نمی باشند.

احتمال بروز مشکلات گوارشی و تغییر باکتری های روده

از آنجایی که کربوهیدرات بدن کاهش می یابد نیاز روزانه به فیبر مختل می شود. فیبر مورد نیاز بدن از طریق مواد غذایی با کربوهیدرات بالا مانند سبزیجات و حبوبات تامین می شود که در این رژیم به طور کامل حذف می گردد. به همین علت رژیم کتو می تواند منجر به ناراحتی گوارشی و یبوست شود.

رژیم کتوژنیک باعث کاهش مواد مغذی در بدن می شود

با توجه به محدود شدن مواد غذایی مصرفی، ویتامین ها و مواد معدنی در بدن کاهش می یابد. در برخی مطالعات ذکر شده رژیم کتو عناصری مثل کلسیم، ویتامین D، منیزیم و فسفر را تامین نمی کند. با گذشت زمان عوارض این کمبودها نمایان خواهد شد و تاثیرات مخربی با خود به همراه دارد. به همین علت مصرف مکمل هایی حاوی امگا3، ویتامین B، C و E الزامی است.

رژیم کتوژنیک

قند خون پایین می آید

زیرا قند خون از کربوهیدرات تامین می شود. اگر از افرادی که رژیم کتوژنیک را رعایت می کنند، آزمایش خون بگیریم کمبود هموگلوبین خون کاملا مشهود می باشد. کسانی که مبتلا به دیابت نوع یک هستند در حالت عادی هموگلوبین خون آن ها کمتر از بقیه افراد است. پیروی از رژیم کتو برای دیابتی ها به حدی خطرناک است که باعث می شود فرد به کما برود. به همین علت همه رژیم ها باید تحت نظر پزشک رعایت شود تا مواد لازم داخل بدن بالا و پایین شدیدی نداشته باشد. در صورتی که پزشک می تواند با رژیم کتوژنیک فرد مبتلا به دیابت را درمان کند و علائم آن بهبود یابد.

رژیم کتو در سلامت استخوان ها اختلال ایجاد می کند

تراکم استخوان ها به دلیل کمبود مواد معدنی کاهش می یابد. بنابراین احتمال شکستگی استخوان بیشتر می شود.

ضرورت مشاوره با پزشک

در آخر باید توجه کرد کسانی که بیماری زمینه ای و یا بیماری هایی از قبیل بیماری کلیوی، بیماری قلبی، استخوانی و دیابت مبتلا هستند قبل از اقدام به گرفتن هرنوع رژیمی حتما با پزشک متخصص تغذیه مشورت نمایند.

چقدر این مطلب برای شما مفید بود؟

با انتخاب ستاره ها به مطلب امتیاز دهید!

میانگین رضایت کاربران 5 / 5. تعداد رای: 1

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید!

دکمه بازگشت به بالا