ساختمان موی سر و ویژگی های آن

مو
4.5
(69)

خلاصه مطالب در زمینه ساختمان موی سر و ویژگی های آن

» ساختمان مو

» آناتومی پوست سر

» رویش موی سر

» علت سفید شدن موی سر

ساختمان موی سر

ساختمان مو

برای مراقبت از موی سر اولین قدم داشتن اطلاعات کافی در مورد ساختمان و شیوه ی رشد موی سر است. مو یکی از ضمایم اپیدرم (لایه خارجی پوست) است و توسط فولیکول مو که یک نوع خاص از سلول های اپیدرم است به وجود می آید.

مو از دو قسمت تشکیل شده است:

قسمتی از آن که دیده می شود، از سلول های مرده به وجود آمده و قسمت دیگر ریشه ( پیاز مو) است.

پیاز مو پیوسته با رگ های خونی در تماس می باشد و در ضمن تماس، مواد مغذی برای مو را جذب کرده و سلول های مو را می سازد و هنگامی که سلول های نو جایگزین سلول های کهنه شوند، سلول های کهنه را به سطح پوست می رانند و این سلول های رانده شده با تغییراتی که پیدا می کنند، به مو تبدیل می شوند.

ماده ی سازنده مو کراتین نام دارد که از تجزیه ی آن زغال، هیدروژن، اکسیژن، گوگرد و ازت بدست می آید. به طور متوسط یک انسان بالغ در حدود 100 هزار تار موی سر دارد.

عمر هر تار مو

عمر هر تار مو بین دو تا ده سال است و روزانه حدود 50 تا 100 تار مو می ریزد که عواملی مانند نژاد، جنسیت و سن در تعداد مو و رشد آن تاثیر دارد.

بیشتر بخوانید: کاشت مو

آناتومی پوست سر

پوست سر دارای همان ساختار پوست بدن می باشد ولی مقاومت بیشتری نسبت به بقیه ی پوست بدن دارد و تراکم غدد چربی و غدد عرق در آن بیشتر است. گسترش زیاد شبکه ی عروقی از دیگر خصوصیات پوست سر می باشد که توسط سه شاخه شریان تغذیه می شود. این شبکه بسیار متراکم است و برای ادامه ی حیات موها ضروری است، زیرا تغذیه موها را بر عهده دارد و تکثیر آن ها را تسهیل می کند و اگر در این شبکه، خون به خوبی جریان پیدا نکند، پوست سر به اندازه کافی تغذیه نمی شود و سلامت موهای سر به خطر می افتد.

ساختمان موی سر

رویش موی سر

هر تار مو حدود نیم میلی متر در روز رشد می کند که به طور متوسط رشد آن در ماه 1 تا 1.5 سانتی متر و در سال 10 تا 12 سانتی متر می باشد. رشد مو در زنان سریع تر از مردان است و در هنگام شب، مو سریع تر از روز رشد می کند. در مقطع سنی 15 تا 30 سالگی، مو سریع تر بقیه ی سنین رشد می کند و بعد از 30 سالگی هرچه سن شخص بالا می رود، از رشد موهای او کاسته می شود.

انواع موها

موی های چرب

خشک یا چرب بودن موی سر بستگی به میزان چربی ترشح شده توسط غدد چربی مو دارد. این چربی، تار و غلاف مو را چرب کرده و تا حدودی در برابر خشکی از آن محافظت می کند و باعث درخشندگی مو می شود. چربی مو باعث نرم شدن موی سر می گردد و شانه کردن و آرایش موها را آسان می کند. اگر این غدد بیش از حد فعالیت داشته باشند، ترشح چربی افزایش پیدا می کند و در نتیجه موها بیش از حد چرب می شوند، که به این حالت سبوره می گویند. وجود سبوره هم برای پوست سر و هم برای موها مشکل ایجاد می کند. در این حالت ریشه های مو بر اثر تجمع چربی در فولیکول ها دچار خفگی می شوند و در نتیجه ریزش مو افزایش می یابد.

علت چرب شدن مو چیست

در چرب شدن موها، عوامل متنوعی از جمله ارث، ترشح بیش از حد هورمون مردانه (آندروژنیک)، تغذیه، فشارهای عصبی، ناراحتی هایی از قبیل چاقی مفرط، یبوست، اشباع کبد و کیسه ی صفرا دخالت دارند. از نظر غذایی افراد دارای موهای چرب نیاز فراوانی به ویتامین های گروه B و ید دارند و بهتر است در برنامه غذایی روزانه ی خود از غذاهایی که حاوی این دو ماده هستند بیشتر استفاده کنند. ماهی، جگر، زرده تخم مرغ دارای این مواد می باشند. برای درمان موهای چرب، مهم تر از همه حذف روغن و غذاهای چرب است. اگر چربی موها در اثر اختلال در عملکرد غده تیروئید و ناراحتی و فشار عصبی باشد، باید حتما به پزشک مراجعه کرد.

موهای خشک

اصولا موهای خشک به راحتی می شکنند و فاقد درخشندگی می باشند. اگر احساس می کنید موهایتان زنده و براق نیستند و لطافت و انعطاف لازم را ندارند، باید برنامه غذایی تان را تا حدودی تغییر داده و برنامه ی تازه ای تدارک ببینید که بیشتر دارای ویتامین B هستند تا موهایتان زنده شوند و جلای بیشتری بگیرند. برای شستن موهای خشک، باید از یک شامپوی گیاهی استفاده نمایید و تعداد دفعات شامپو زدن را کاهش دهید و از آب گرم نه داغ استفاده کنید. بعد از شامپو کردن موها برای تقویت سر از یک زرده ی تخم مرغ استفاده نمایید و یا زرده ی تخم مرغ را به شامپویی که سرتان را با آن می شویید اضافه کنید تا زرده با شامپو مخلوط شده و روی آن باقی نماند. روغن های طبیعی علاوه بر تقویت موها در بهبود وضعیت موهای خشک موثر هستند.

میزان مجعد بودن موی سر

میزان مجعد بودن موی سر بستگی به شکل مقطع عرضی آن دارد. هر چه این مقطع بیضوی تر باشد مو مجعدتر و هرچه گردتر باشد مو صاف تر می شود. مثلا کسانی که موهایشان مجعد و فر است به دلیل پهن و نواری بودن مقطع موهای آن ها می باشد.

علت سفید شدن موی سر

موی سر انسان در حدود 40 تا 45 سالگی شروع به سفید شدن می کند ولی سفید شدن مو در جوانی هم دیده می شود. به جز روند طبیعی علت های دیگری هم موجب سفید شدن موی سر می گردد، از جمله ناراحتی و غصه خوردن، ترس و اضطراب، فشارهای عصبی، کار زیاد و بدون استراحت، تغذیه ی نادرست، یبوست دائمی، کمبود ویتامین B، کمبود روی و منگنز.

چقدر این مطلب برای شما مفید بود؟

با انتخاب ستاره ها به مطلب امتیاز دهید!

میانگین رضایت کاربران 4.5 / 5. تعداد رای: 69

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 پرسش و پاسخ

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا